vrijdag 2 maart 2018

Peru gaat militairen inzetten om enige oliepijpleiding te beschermen tegen aanslagen

1.106 Kilometer lange pijpleiding transporteert ruwe olie uit Amazone naar raffinaderij aan Pacifische kust

Sinds begin 2016 zijn bij 14 aanvallen ongeveer 11.100 vaten olie uit de pijpleiding gelekt


Peru is van plan de enige oliepijplijn van het land een 'strategisch goed' te noemen, zodat het leger het kan beschermen tegen een reeks vandalisme-aanvallen, aldus de exploitant van de pijpleiding, staatsbedrijf Petroperu en een woordvoerder van het Kabinet vandaag, vrijdag 3 maart 2018, tegenover persbureau Reuters.

De woordvoerder zei gisteren, dat de centrum-rechtse regering van de Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski het Congres zal vragen om de jheet voorstel 'in de komende dagen' goed te keuren.


De aanvallen in een afgelegen Amazonegebied in de afgelopen twee jaar hebben investeerders nerveus gemaakt in een tijd waarin Peru, een relatief kleine olieproducent, probeert de productie terug te dringen, zei Beatriz Alva Hart, een Petroperu-manager voor relaties met gemeenschappen in de buurt van de pijplijn.  

De 1.106 kilometer lange pijpleiding transporteert ruwe olie uit jungleolieblokken, die door Frontera Energy Corp en Perenco zijn afgetapt, naar de raffinaderij van Petroperu aan de Pacifische kust.



Sinds begin 2016 zijn bij 14 aanvallen ongeveer 11.100 vaten olie uit de pijpleiding gelekt en 5.600 vaten gemorst vanwege corrosie of operationele storingen, zo bleek uit gegevens van de toezichthouder voor milieubescherming. 'We zijn al onze inspanningen aan het uitputten om de integriteit van onze pijplijn te behouden', zei Alva Hart in een interview op woensdag.



'De pijpleiding zal binnenkort worden gekwalificeerd als infrastructuur die een strategische troef is voor de Peruaanse staat', zodat het leger en niet alleen de politie het kan beschermen.

Petroperu vermoedt, dat lokale bedrijven die begin 2016 zijn ingehuurd om olie te verwijderen van twee door corrosie geïnduceerde breuken, achter de daaropvolgende golf van vandalisme zitten.

De pijpleiding werd dinsdag opnieuw opengesneden door vermeende vandalen, waardoor sinds vorige maand 40 vaten uit een pijpleidingsectie zijn gemorst, die niet-operationeel is vanwege issues over de kwaliteit van de ruwe olie, zei Alva Hart.


'We gaan niet langer dergelijke bedrijven inhuren, omdat het een soort perverse stimulans creëert', zei Alva Hart, een manier uitleggend waarvan Petroperu hoopt meer aanvallen te kunnen ontmoedigen. Petroperu zal in plaats daarvan bedrijven en werknemers buiten het Amazonegebied gebruiken, zei ze.

Om inheemse bewoners gestaag werk te helpen vinden, heeft Petroperu hen ingehuurd om paden naar de pijplijn vrij te maken zodat Petroperu het beter kan onderhouden, aldus Alva Hart. 'We bouwen relaties met gemeenschappen weer op', zei Alva Hart

Inheemse leiders hebben herhaaldelijk Petroperu en de autoriteiten opgeroepen om meer te doen om het morsen te stoppen en de gevolgen voor gemeenschappen die afhankelijk zijn van het lokale land, water en dieren in het wild te verminderen.

Alva Hart zei dat 14 onderzoeken naar de aanslagen zijn geopend door openbare aanklagers zonder arrestaties. 

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten