vrijdag 2 maart 2018

Abdoel (NDP): 'Parttime leerkrachten 28-32 lesuren ingezet en geen recht op gezondheidszorg, vakantiegeld en verlof'

'Dit probleem moet zo spoedig mogelijk worden opgelost door de regering'


Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 2 maart 2018, dat gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling Assembleeleden aandacht gevraagd voor de parttime aanstelling van leerkrachten. Het blijkt dat deze in de praktijk worden ingedeeld voor de volledige lesuren van 30 tot 32 uren per week. 

'Je kan niet 28-32 lesuren worden ingezet en dan heb je geen recht op gezondheidszorg, vakantiegeld en verlof. Dit probleem moet zo spoedig mogelijk worden opgelost door de regering', zei Assembleelid Amzad Abdoel (NDP). Hij ondersteunde hiermee eerdere opmerkingen van de leden Dinotha Vorswijk (ABOP) en Silvana Afonsoewa (NDP).

Het Assembleelid Vorswijk merkte op, dat acht leerkrachten op VOJ Atjoni zijn gemuteerd en dat vier parttimers in dienst zijn genomen. Deze leerkrachten zijn volgens Vorswijk eerst als voltijds leerkrachten in dienst genomen, maar zij kregen in november vorig jaar anders te horen. 'Dat betekent dat zij geen aanspraak maken op verlof en zieke dagen, in de vakantie hebben ze ook geen zieke dagen. In de vakantie hebben ze geen salaris. Ik vraag de regering om dit spoedig aan te pakken, want als deze leerkrachten een andere baan vinden met betere voorzieningen, zitten wij dan weer zonder leerkrachten.'

Zij werd hierin ondersteund door het lid Afonsoewa. Dit lid beschikt over onderliggende stukken om het probleem van de leerkrachten van met name VOJ Atjoni, te bewijzen.

Vorswijk stelde eerder ook, dat de parttime instelling van leerkrachten in het binnenland niet realistisch is, omdat de leerkrachten in het binnenland geen mogelijkheden hebben voor een tweede baan, om meer te kunnen verdienen, zoals wel het geval is voor leerkrachten in Paramaribo en de randdistricten.

Waarnemend minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Patrick Pengel, heeft de leden gevraagd naar de documenten en gaf verder aan om buiten de vergadering het probleem te bespreken, zodat alvast de specifieke gevallen aangepakt kunnen worden. Pengel zei eerder, dat de parttime leerkrachten nu als voltijds in dienst zijn, maar de documenten waarover de Assembleeleden beschikken, bewijzen volgens hen het tegendeel.

De bewindsman heeft aangegeven dat is gebleken dat er leerkrachten zijn die niet de volledige uren maken. 'Inderdaad werken we aan het eerst volledig inroosteren van de aanwezige leerkrachten, en soms is het mogelijk om de resterende uren te verdelen onder de leerkrachten die al daar zijn. Maar, soms hebben we de mogelijkheid niet en moeten we parttimers aantrekken. Inderdaad zijn de voorzieningen dan anders dan bij de voltijdse leerkrachten. En we zullen weer kijken naar de voorzieningen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten