donderdag 8 november 2018

Rechter in Peru richt na zaak tegen politica Keiko Fujimori pijlen op haar echtgenoot

(Bron foto: Twitter)
Justitie verdenkt Mark Villanella van witwassen bij aankoop van twee stukken land


Op de hielen van de uitspraak van een Peruaanse rechter dat Keiko Fujimori 36 maanden preventief in een gevangenis moet doorbrengen, hebben autoriteiten nu hun blik gericht op haar echtgenoot Mark Villanella. 

Aanklagers hebben gezegd dat ze mogelijk witwassen van geld door Villanella onderzoeken, volgens een bericht van het staatspersbureau Andina woensdag 7 november 2018. De vermeende strafbare feiten vloeien voort uit de aankoop van twee stukken land in het zuidelijke deel van Lima die bijna $ 200.000 waard waren.


Aanklagers hebben beweerd, dat Villanella deze fondsen illegaal heeft verworven. Fujimori's advocaat Giuliana Loza bevestigt het onderzoek tegenover Andina.


Donderdag 1 november kreeg Fujimori te horen dat ze drie jaar moet doorbrengen in een preventieve gevangenis, terwijl een zaak tegen haar loopt met betrekking tot het aannemen van illegale steekpenningen die mogelijk waren verkregen van het Braziliaanse bouwconglomeraat Odebrecht in de aanloop naar haar presidentskandidatuur in 2011 en 2016.

Rechter Richard Concepción, die de weeklange hoorzittingen voorzat, oordeelde dat Fujimori het hoofd was van een criminele organisatie die was ontworpen om geld wit te wassen in Peru. 'Er is een de facto criminele organisatie die parallel met de partij is ontstaan', zei Concepción. '

Villanella zei na het proces van Fujimori, dat zij het slachtoffer was van politieke vervolging.

In het afzonderlijke onderzoek naar justitiële corruptie in het land heeft het Openbaar Ministerie invallen gedaan in het huis van de ontsnapte rechter César Hinostroza. Het Hooggerechtshof kondigde woensdag aan, dat het een actieve uitlevering had goedgekeurd voor de rechter die wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen in ruil voor gunstige uitspraken.

Hinostroza vluchtte naar Spanje nadat hij was uitgesloten van het ambt en beschuldigd van corruptiegerelateerde overtredingen. Hij werd snel opgepakt door de Spaanse autoriteiten, die nu samenwerken met Peru over een waarschijnlijke uitleveringsprocedure terug naar het Andesland.

(Suriname Mirror/Peru Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten