donderdag 8 november 2018

Gruwelijke vondst laat Venezolaanse veterinaire studenten in tranen

Venezolanen stelen en slachten her en der paarden om hun honger met paardenvlees te stillen

De resten van Miss Congeniality (Bron foto: Ariana Cubillos-Associated Press)

Hoogleraren vermoeden dat klanten paardenvlees kopen bij hun lokale slager, denkend dat het rundvlees is


Rafael Toro, een student van de beste veterinaire school in Venezuela, vermoedde dat er iets niet in de haak was toen een geliefd paard, Miss Congeniality genaamd, hem een recente ochtend samen met anderen van de kleine kudde van de campus bij de omheining niet begroette. De merrie had haar bijnaam verdiend door gehandicapte studenten te helpen hun angst voor het paardrijden te overwinnen. Ze zeggen dat ze slim was en zelfs draafde als je haar naam riep. 

Tot zijn schrik ontdekte Toro de huid van het paard en de verbrokkelde botten, verborgen tussen de bomen in de hoekweide van de uitgestrekte campus in de centrale Venezolaanse stad Maracay. Dieven waren 's nachts over het hek gesprongen, het paard afgeslacht en ervandoor gegaan met haar vlees - om te verkopen of hun hongerige gezinnen te voeden.

'Ik barstte in tranen uit', zei Toro, die het grimmige nieuws aan andere studenten vertelde. 'We kwamen hier, en samen huilden we allemaal.'

De slachting is echter geen geïsoleerd incident. Overal in Venezuela, als de economie van de eens zo rijke oliestaat instort en de hoge inflatie de inwoners verlaat die worstelen met het betalen van het schaarse voedsel, stijgen misdaden vanuit honger en wanhoop enorm. Ranchers in het hele land klagen, dat hun kuddes vee hetzelfde lot ondergaan. Er zijn berichten in de media over kleine groepen mannen die betrapt zijnop het smokkelen van gestolen paardenvlees - vergezeld van bloederige foto's van uiteengereten paarden.

Hoogleraren op de campus van de Universiteit van Venezuela in Maracay klagen, dat dieven zijn verdwenen  met airconditioners en elektrische draden, waardoor ze gedwongen zijn les te geven in donkere klaslokalen met zweet dat over hun rug loopt. Maar, in een nieuw dieptepunt hebben bandieten hun aandacht gericht op het afslachten van paarden en vee dat van vitaal belang is voor het opleiden van de volgende generatie dierenartsen van de Zuid-Amerikaanse natie.

Het vlees van een volgroeid paard kan ongeveer $ 1.400 op de markt halen, op basis van de equivalente prijzen van Venezolaans rundvlees, waardoor het een lucratieve onderneming is in een land waar het maandelijkse minimumloon van een werknemer lager is dan $ 10 op de veel gebruikte zwarte marktprijs.

Maanden voor de dood van Miss Congeniality slachtten boeven twee paarden af die aan de universiteit waren geschonken en die tijdelijk in quarantaine waren geplaatst in een nabijgelegen weiland, zei Toro. Sinds eind 2016 zijn zeven koeien - waaronder een gewaardeerde stier in het centrum van het fokprogramma van de school - ten prooi gevallen aan nachtelijke bandieten die de campus waren binnengedrongem. 'Een dergelijk verlies is behoorlijk duur', zei professor Daniel Vargas, die toezicht houdt op het veeprogramma van de universiteit.

Venezolanen hebben van oudsher weerzin door de gedachte aan het eten van paardenvlees, waardoor de recente ontwikkelingen hier vooral raadselachtig zijn, zeggen hoogleraren, die vermoeden dat klanten paardenvlees kopen bij hun lokale slager, denkend dat het rundvlees is.

De faculteit rapporteert elke zaak, maar de politie moet nog een verdachte arresteren.

Het budget van de school is al meer dan een decennium bevroren, waardoor beveiligingsmedewerkers verdwijnen en de campus een open doelwit is, aldus universiteitsmedewerkers. 'Het kan een inside-job zijn, of iemand van buitenaf', zei Isis Vivas, decaan van de veterinaire school. 'Alles is mogelijk.'

Toro, een levenslange dierenvriend die van plan is om volgend jaar af te studeren, is van mening dat Miss Congeniality is uitgekozen uit de kleine groep van vijf paarden. Ze was vier jaar oud, mollig en in de bloei van het leven. Te midden van het tragische verlies bewaart hij haar schedel zodat toekomstige generaties studenten van haar kunnen blijven leren, zoals het meten van de leeftijd van een paard door de tanden te onderzoeken. 'We hadden graag gezien dat ze hier bij ons bleef en ons haar nageslacht naliet,' zei Toro. 'Helaas is dit niet het geval.'

Ter extra informatie:



(Suriname Mirror/The Associated Press/The Washington Post/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten