donderdag 8 november 2018

Onderzoeksteam onderzoekt hoe men woont op 5.300 meter hoogte in La Rinconada, Peru

Hoe leven mensen in 's werelds hoogste stad met slechts de helft van normale zuurstofgehalte? 

Mijnwerkers zoeken naar goud in La Rinconada. (Bron foto: Sebastian Castañeda / AA Picture Alliance)

In de hoogste stad ter wereld in Peru wil een Europees wetenschapsteam van Franse en Italiaanse onderzoekers verkennen hoe mensen overleven op 5.300 meter boven zeeniveau met slechts ongeveer de helft van het normale zuurstofgehalte in de lucht. 

In La Rinconada, in de Peruaanse Andes, leven 50.000 mensen die voornamelijk in een goudmijn werken. De wetenschappers willen een aantal van hen zes weken bestuderen, zoals het in Parijs gevestigde onderzoeksinstituut INSERM (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale) dinsdag 6 november 2018 aankondigde.


Er moet onder andere worden verduidelijkt of er speciale genetische aanpassingen zijn van de bewoners aan de dunne berglucht.

De Franse en Italiaanse onderzoekers van de 'Expédition 5300''  willen de gezondheidsgevolgen van zuurstofgebrek onderzoeken vanaf januari 2019 - en uit de resultaten meer effectieve behandelingsopties afleiden, ook voor aandoeningen van de luchtwegen in het algemeen.

Zuurstofdepletie bevordert de vorming van meer rode bloedcellen en leidt dus tot een hogere viscositeit van het bloed. Veel inwoners van La Rinconada lijden naar verluidt aan hoofdpijn, misselijkheid en chronische vermoeidheid.

Het goudwassen met kwik leidt ook tot vergiftiging in het Andes-dorp.

Het onderzoeksteam had eerder de fysiologische gevolgen van het leven op grote hoogte getest in kleinere groepen mensen op de Mont Blanc en de Himalaya. De eerste resultaten van het onderzoek in Peru zullen in september 2019 worden gepubliceerd.

(Suriname Mirror/Stern/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten