vrijdag 23 november 2018

PRO roept collega politieke partijen op zich te verzetten tegen inperking keuzevrijheid


PRO verzet zich tegen wetswijzigingen regering inzake verkiezingen


'Geachte collega’s, 

Artikel 60 Grondwet Suriname bepaalt: Alles wat verder het kiesrecht betreft, de instelling van een onafhankelijk kiesbureau en zijn bevoegdheden, de indeling van Suriname in kiesdistricten, de verdeling van de zetels van De Nationale Assemblee per kiesdistrict en de methoden, volgens welke de regeling van de zeteltoewijzing plaatsvindt, worden geregeld bij wet. Deze wet dient met 2/3 meerderheid te worden aangenomen. 

Van de door de Raad van Ministers goedgekeurde voorstellen tot wetswijziging betreffende artikel 7 van de Kiesregeling omtrent beschouwing van combinaties van politieke organisaties als politieke organisaties, waaraan voorwaardelijk deelname aan algemene, vrije en geheime verkiezingen is toegestaan, is met gevoelens van verontrusting door de Partij voor Recht en Ontwikkeling kennis genomen. 

De PRO roept dan ook alle politieke organisaties op tot oplettendheid en gezamenlijke actie. De coalitie kan in De Nationale Assemblee niet rekenen op de vereiste meerderheid voor wijziging van zaken die het kiesrecht betreffen. 

Wanneer zij desondanks in strijd met de Surinaamse Grondwet probeert haar enge politieke belangen te laten prevaleren, dienen de politieke organisaties die onze Grondwet waarderen, te reageren in rechte. 

Om die reden nodigt de PRO alle politieke organisaties die zich tegen deze poging van schending van de Grondwet wensen te verzetten, zich aan te sluiten in het beraad over gepaste rechtsmaatregelen, waaronder, maar niet beperkt tot, een klacht bij de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten