vrijdag 23 november 2018

Minister Steven Martina: 'Crediteurenakkoord Insel Air, het is iets of niets'

'Gaan crediteuren akkoord, dan kan overname doorgaan, doen ze dat niet dan gaat Insel failliet'


De schuldeisers van Insel Air kunnen bijna niet anders dan hun goedkeuring geven aan het crediteurenakkoord dat aan hen wordt voorgelegd. Het is iets of niets, zei minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling gisteren tijdens een persconferentie, aldus vandaag, vrijdag 23 november 2018, het Antilliaans Dagblad.

Martina werd bijgestaan door advocaat Rogier van den Heuvel, bewindvoerder in de surseance van betaling van Insel Air International. Eind oktober besliste de rechter om de regeling niet in te trekken onder voorwaarde, dat uiterlijk 4 december een schuldeisersakkoord op tafel ligt. Ook de overname door luchtvaartmaatschappij interCaribbean Airways staat of valt met een door de schuldeisers goedgekeurde betalingsregeling.


'Gaan de crediteuren akkoord, dan kan de overname doorgaan. Doen ze dat niet dan gaat Insel failliet', vatte Martina de situatie kernachtig samen. Maar, net als Martina acht Van den Heuvel de kans groot dat de schuldeisers instemmen met het akkoord. 'Alles wat we kunnen bieden is beter dan niets. Een deel van de schulden betreft bovendien de huidige businesspartners en die willen hun belang graag voortzetten.'
 
Insel heeft bij 1.200 crediteuren een schuld van ongeveer 170 miljoen gulden. Het voorstel is een betaling van maximaal 3.000 gulden op korte termijn.

Op 4 december moet minstens een tweederdemeerderheid tijdens de crediteurenvergadering voor het akkoord stemmen, maar ook 75 procent van de schuldenlast gedekt zijn met de voorstemmers. Dat tweederdedeel wordt al gehaald met de kleinere crediteuren die nog bedragen van rond de 3.000 gulden of minder te goed hebben. Van den Heuvel: 'Dan blijven er nog ongeveer 400 grote schuldeisers over, waarbij de schuld oploopt tot 50 miljoen gulden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten