vrijdag 23 november 2018

Chili en Brazilië ondertekenen een vrijhandelsovereenkomst

Overeenkomst zet administratieve rompslomp en tarieven tussen twee economieën aan de kant


Chili en Brazilië ondertekenden woensdag 21 november 2018 een vrijhandelsovereenkomst die de administratieve rompslomp en tarieven tussen de twee Zuid-Amerikaanse economieën heeft verwijderd en volgens beide regeringen een impuls zou geven aan de regionale integratie. 

President Michel Temer van Brazilië reisde naar Santiago om de deal te sluiten met zijn tegenhanger, de Chileense president Sebastian Pinera.


De overeenkomst elimineert tarieven uit 17 belangrijke gebieden, waaronder dienstensectoren en elektronica, en ruimt bijkomende telefoonkosten weg tussen de twee landen.

Beide landen vinden de deal van cruciaal belang voor de versterking van de integratie in Latijns-Amerika. Chili is lid van de Pacific Alliance, die ook Mexico, Colombia en Peru omvat. Brazilië, samen met Argentinië, leidt Mercosur, dat ook Uruguay en Paraguay omvat.



De overeenkomst, waarover in minder dan zes maanden werd onderhandeld, 'verenigt de Mercosur en Pacific Alliance', zei Temer tijdens de ondertekeningsceremonie.


De handel tussen de twee landen bereikte tussen januari en september 7,2 miljard dollar, een stijging van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar. De overeenkomst van woensdag elimineert de laatst overgebleven tarieven tussen de twee Zuid-Amerikaanse economieën.



(Suriname Mirror/MercoPress/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten