donderdag 6 september 2018

Wikipedia zoekt foto's van 20 miljoen artefacten verloren in Braziliaanse museumbrand

(Bron foto's: Ricardo Moraes/Reuters)
Internetencyclopedie vecht om de herinneringen te bewaren aan 20 miljoen artefacten


De items in het Museu Nacional in Rio zijn mogelijk verdwenen, maar Wikipedia wil niet dat ze worden vergeten. Wikipedia vecht om de herinneringen te bewaren aan de 20 miljoen artefacten die verloren zijn gegaan in de Braziliaanse museumbrand van zondag 2 september 2018. 

Het Museu Nacional in Rio - een van de grootste musea in Noord- en Zuid-Amerika - werd verteerd door vuur en onvervangbare voorwerpen zoals het oudste menselijke fossiel dat in Brazilië werd gevonden en een 5.5-tons meteoriet die in 1784 werd gevonden, zijn waarschijnlijk verloren gegaan.

'Er waren meer dan 20 miljoen objecten in de #MuseuNacional. Heeft u een foto gemaakt van een van hen? Help ons de herinneringen van zoveel mogelijk te bewaren en toe te voegen aan @wikicommons,', tweette Wikipedia dinsdag 4 september, met een uitleg over hoe om dit te doen.


De oorzaak van de brand is onduidelijk, maar het incident leidde tot kritiek op de vervallen infrastructuur en begrotingstekorten van Brazilië als gevolg van de nationale verkiezingen van oktober, zo meldt CBS News.

De directeur van het museum merkte op, dat een deel van de collectie werd vernietigd, maar heeft nog niet bepaald hoeveel - volgens de autoriteiten is de structuur onveilig om binnen te komen, omdat het dak en de binnenmuren kunnen instorten.

'De brand in het Nationaal Museum van Brazilië heeft geleid tot het verwoestende verlies van 200 jaar geheugen', zei Katherine Maher, directeur van de Wikimedia Foundation, in een verklaring. 'Op Wikipedia is onze gemeenschap elke dag hard aan het werk om een ​​levend record van ons gedeelde erfgoed te verzamelen. Met deze inspanning vragen we mensen overal om lid te worden van onze wereldwijde gemeenschap en de wereld te helpen om van deze collectieve tragedie te herstellen.'

(Suriname Mirror/CNet/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten