woensdag 5 september 2018

Paraguay verhuist zijn ambassade in Israël weer terug van Jeruzalem naar Tel Aviv - Israël reageert boos

President Benítez vindt besluit van zijn voorganger Cartes onverstandig en ondiplomatiek

Israël heeft roept zijn ambassadeur uit Asunción terug en sluit de ambassade in Paraguay


Paraguay verhuist zijn ambassade in Israël weer terug van Jeruzalem naar Tel Aviv. De regering van de nieuwe president Mario Abdo Benítez vindt het besluit van zijn voorganger Horacio Cartes onverstandig en ondiplomatiek.

Het Zuid-Amerikaanse land verhuisde in mei de ambassade naar Jeruzalem. En Cartes ging er zelf naar toe om de nieuwe missie feestelijk te openen, samen met premier Benjamin Netanyahu.

Maar, destijds al klonk kritiek van onder anderen Abdo, dat Cartes in zijn eentje een buitenlandse politiek bedreef die betrekkingen met zowel Israël als Arabische landen beschadigde. Cartes trok destijds met de Verenigde Staten, op die aankondigde de ambassade in Jeruzalem te vestigen. De verhuizing van de Amerikaanse ambassade is begin juni echter al voor een half jaar in de ijskast gezet.

De Paraguayaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luis Alberto Castiglioni, heeft woensdag 5 september 2018 bevestigd, dat de ambassade weer uit Jeruzalem vertrekt. Israël heeft boos gereageerd door zijn ambassadeur uit Asunción terug te roepen en gezegd de ambassade in Paraguay te sluiten.

Voor de internationale gemeenschap, inclusief Palestina, speelt Jeruzalem een sleutelrol bij het bereiken van vrede tussen Israëli’s en Palestijnen. Het Arabische oosten van de stad zou de hoofdstad van Palestina moeten worden. Maar, Israël heeft Oost-Jeruzalem veroverd en bezet. Sinds 1980 noemt Israël de hele stad de eigen hoofdstad.

De internationale gemeenschap erkent dat niet omdat het vrede blokkeert. Daarom zijn er praktisch geen ambassades in Jeruzalem.

(Suriname Mirror/Reuters/El Espectador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten