donderdag 6 september 2018

Intimidatie bewoners Maho verergert na benoeming nieuw bestuur

Groepje ‘valse kapiteins’ wil de volledige macht over het gebied


Een dorpsbewoner is afgelopen weekend mishandeld, anderen zijn met de dood bedreigd


De bewoners van het inheemse dorp Maho (Saramacca) zijn volgens het Dagblad Suriname van woensdag 5 september 2018 de stuipen op het lijf gejaagd sinds de benoeming van het nieuw dorpsbestuur enkele weken geleden. 

Het nieuwe bestuur onder leiding van Dennis Toenae wordt door een groot deel van de inheemsen gedragen. Bij hen wordt echter al geruime tijd het bloed onder de nagels vandaan gehaald door een groep ‘valse kapiteins’, te weten Ibrahim Ligorie, Astrid Toenae, Gilliano Saalma en Claudia Cabenda.

De toestand is geëscaleerd nadat het nieuwe bestuur haar intrede had gedaan. De ‘valse kapiteins’ willen namelijk de volledige macht over dit gebied bezitten. Hierdoor trachten zij alle wegen te bewandelen om de inheemsen te intimideren. Zo is een dorpsbewoner in het afgelopen weekend mishandeld. Anderen zijn met de dood bedreigd.

Het nieuwe bestuur is niet langer van plan met de handen in het haar te zitten en is van plan bij de procureur-generaal aan te kloppen.

In 2016 werd De Nationale Assemblee benaderd voor hulp, maar daar is verder niets van terechtgekomen. 'Die vier valse kapiteins hebben geen rechten in het dorp. Wij willen in alle vrede de problemen oplossen, maar daarvan willen ze niets horen. Wij willen niet langer bedreigd en mishandeld worden, dus gaan we stappen ondernemen', aldus Dennis Toenae.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten