donderdag 6 september 2018

Katholieke kerkleiders: 'Colombiaanse regering moet plaatselijke leiders beschermen'

Sinds eind 2016 zijn al 300 lokale leiders vermoord


President Ivan Duque beloofde, dat de strijd tegen criminele benden en de drugshandel een van zijn belangrijke prioriteiten zou zijn. Katholieke kerkleiders dringen bij de nieuwe Colombiaanse president Ivan Duque erop aan de lokale leiders beter te beschermen. 

Sinds eind 2016, toen het vredesakkoord een einde maakte aan de oorlog tussen de rebellen van het FARC en het regeringsleger, werden al 300 lokale leiders vermoord. Dat is deels het gevolg van conflicten die door de decennialange oorlog verborgen bleven of die aan die burgeroorlog werden toegeschreven.

Maar, het is ook grotendeels te wijten aan criminele groepen die het machtsvacuüm proberen te misbruiken. Meestal hebben deze bendes een link met de drugshandel. Criminele groepen beschouwen die lokale leiders als een ernstig obstakel voor hun illegale activiteiten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft intussen een speciale cel opgericht om hen individueel met lijfwachten te beschermen, maar het aantal beschikbare manschappen is ruim onvoldoende.


Mgr. Hector Fabio Henao, directeur van Caritas Colombia, roept de overheid op om niet alleen in te zetten op de bescherming, maar ook om preventief op te treden. Zo moet er sneller gereageerd worden en moet er ook onderzoek en bestraffing komen van lokale functionarissen die met deze groepen samenwerken.

(Suriname Mirror/Crux/Kerknet.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten