donderdag 6 september 2018

Door brand verwoest Nationaal Museum Brazilië was onverzekerd

(Bron foto: Reuters)
Naturalis Biodiversity Center in Leiden biedt hulp aan Museu Nacional in Rio de Janeiro


Het zondagnacht door brand verwoeste Nationaal Museum in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro was onverzekerd. Dat heeft de plaatsvervangend directeur van het museum toegegeven. Het inferno legde het overgrote deel van de collectie in de as.

De collectie van het museum bestond uit twintig miljoen stukken, waaronder de oudst bekende fossiel van een mens in Zuid-Amerika, die bekend staat als de schedel van Luzia en skeletten van Zuid-Amerikaanse dinosaurussen. Naar schatting is 90% van de collectie van het museum verwoest. De vermaarde meteoriet Bendegó overleefde de brand wel.

Hoe de brand is ontstaan in het 200 jaar oude museum, gevestigd in een voormalig keizerlijk paleis, is nog onduidelijk. Wel kwam direct na de brand de gebrekkige staat van onderhoud aan het licht. Zo stuitte de brandweer op brandkranen die niet goed werkten, wat ook gold voor de sprinklerinstallatie.

Als klap op de vuurpijl moest de plaatsvervangend directeur van het museum, Cristiane Serejo, ook toegeven dat het museum en haar collectie niet verzekerd waren en dat er geen eigen brandweerdienst was om in in geval van nood handelend op te kunnen treden.


Naturalis Biodiversity Center in Leiden biedt hulp aan het Museu Nacional. Wat Naturalis precies kan doen voor het op zondag 2 september uitgebrande museum, weet woordvoerster Josien Schraverus nog niet. 'De brandweer heeft het gebouw pas donderdag vrijgegeven. De omvang van de schade, en van wat er van de collectie over is, moet nog blijken.’

Alle natuurhistorische musea in de wereld zijn onderling verbonden. Gezamenlijk zijn ze als het ware één gigantische, systematische verzameling, van planten, dieren, stenen en andere natuurlijke curiosa. Ook Naturalis is actief in Brazilië. Zo bestudeert onderzoeker Hans ter Steege de manier waarop mensen in de loop der eeuwen het Amazonewoud hebben beïnvloed. Ook werkt Naturalis samen met de Botanische Tuin (Jardim Botanico) in Rio. Contact met het Nationaal Museum was er echter niet, aldus Schaverus, althans - ’niet recent’.

Niettemin zegt het Naturalis te treuren om wat er in Rio is gebeurd. Volgens Schraverus heeft de brand ’een deuk geslagen’ in de natuurhistorische wereldcollectie. Sommige collecties zijn waarschijnlijk voorgoed verloren. Paleontoloog Anne Schulp noemt een verzameling pterodactyli (vliegende dinosauriërs) die tijdelijk bij toeval in het gebouw stond. Ook had het museum het tweede standaard-type van een Spinosaurus Aegyptiacus, volgens Schulp een dino ’met een afgrijselijk enge krokodilachtige spitse snuit’. Het eerste voorbeeldexemplaar was in 1944 verloren gegaan tijdens een bombardement op München.

Samen met elf andere natuurhistorische musea plaatste Naturalis een open brief in The New York Times met het aanbod om hulp te bieden. Daarbij is de behoefte van de Braziliaanse collectiebeheerders leidend. Schraverus noemt als mogelijkheid het restaureren van objecten die uit het puin zijn gered.

(Suriname Mirror/AM:Media/Leidsch Dagblad/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten