donderdag 6 september 2018

Federale Politie Brazilië wil vervolging president Temer voor aannemen steekpenningen en witwassen van geld

Temer: 'Ontvangen gelden van Odebrecht waren legale campagnedonaties'


De Federale Politie van Brazilië heeft Officieren van Justitie geadviseerd, dat president Michel Temer wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen en het witwassen van geld, aldus een politiedocument dat woensdag 5 september 2018 door persbureau Reuters is ingezien. Het onderzoek betreft 10 miljoen reais (2.41 miljoen dollar) in illegale fondsen die de Partido do Movimento Democrático Brasileiro van Temer naar verluidt ontving van bouwfirma Odebrecht in 2014, aldus het politiedocument.

Odebrecht deede de vermeende betaling in 2014, toen Temer vicepresident was. Het kantoor van Temer zei in een schriftelijke verklaring, dat de president geen vergrijp had gepleegd en dat de ontvangen gelden van Odebrecht legale campagnedonaties waren.

De procureur-generaal van Brazilië, Raquel Dodge, verzocht in maart, dat ondanks de Grondwet een onderzoek tegen Temer moet worden ingesteld.

Het politiedocument geeft ook aan, dat Mijnbouw- en Energieminister Wellington Moreira Franco en Eliseu Padilha, stafchef van Temer, ook betrokken waren bij de vermeende regeling en verzochten om aanklachten wegens corruptie.

Volgens de Braziliaanse wet moet de politie aan het einde van een onderzoek de Officieren van Justitie verzoeken formele aanklachten in te dienen. Als ze dat doen, is het aan een rechter om te beslissen of de aanklacht een zaak verdient.

Temer is al geconfronteerd met eerdere corruptie aanklachten, die vorig jaar door het Congres werden geblokkeerd. Volgens de Braziliaanse wet moeten Congresleden eventuele aanklachten in verband met het gedrag tegen een zittende president goedkeuren, die dan alleen voor het Hooggerechtshof kan worden berecht.

Zodra Temer op 1 januari aftreedt, kan hij nog steeds worden geconfronteerd met de beschuldigingen die het Congres heeft geblokkeerd en eventuele nieuwe beschuldigingen die tegen hem kunnen worden ingediend terwijl hij nog in functie is.

(Suriname Mirror/Reuters/A Nacao)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten