dinsdag 18 september 2018

Vrouw mag 12 jaar gevangenisstraf Venezuela in SDKK op Curaçao verder uitzitten

Nederlandse in Colombia geboren vrouw in Venezuela veroordeeld tot gevangenisstraf van 12 jaar voor drugstransport in 2013

Haar veroordeling in Venezuela wordt naar Curaçaos recht omgezet


De vrouw D.M.G.-U. (1972, Colombia) is dinsdagmiddag 18 september 2018 op Curaçao aangekomen aan boord van een commerciële vlucht uit Caracas. Zij werd vergezeld door politie-agenten uit Curaçao, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Zij is in 2014 in Venezuela veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor een drugstransport in 2013. Conform haar verzoek en de eindbeslissing van 8 mei 2018 van 'El Ministerio del Poder Popular para Relaciones Interiores, Justicia y Paz, Dirección General de Justicia,Instituciones Religiosas y Cultos' van Venezuela, mag zij haar verdere straf uitzitten in het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) op Curaçao, aangezien zij de Nederlandse nationaliteit heeft en zij als laatste woonadres Curaçao had.

Dit kan gelet op het 'Verdrag inzake de overbrenging van gevonniste personen' tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Venezuela (Caracas, 8 oktober 1996) en het Europees 'Verdrag inzake de overbrenging van gevonniste personen' (Straatsburg, 21 maart 1983). Dit gebeurt met goedkeuring van het Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden en het ministerie van Justitie van Curaçao.

In Venezuela was de vrouw sinds haar aanhouding en veroordeling gedetineerd in de 'Anexo Femenino del Internado Judicial de Tocuyito' in de staat Carabobo.

Haar veroordeling in Venezuela zal conform het Wetboek van Strafvordering van Curaçao naar Curaçaos recht worden omgezet. Zij zal de nog ontbrekende straf in de gevangenis SDKK uitzitten.

De vrouw moet dinsdag 9 oktober ter rechtszitting in Willemstad verschijnen voor het omzetten van haar gevangenisstraf. Zij heeft hiervoor reeds van het OM Curaçao een dagvaarding ontvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten