dinsdag 18 september 2018

Granman Albert Aboikoni der Saramaccaners nog steeds niet in zijn residentie te Asidonhopo

'Het ministerie van Regionale Ontwikkeling moet wat zaken in orde maken'

'Hij is niet bang, voor geen enkele bedreiging'


Hoewel Albert Aboikoni op 12 augustus is beëdigd tot granman der Saramaccaners, is hij nog steeds niet afgereisd naar zijn residentie te Asidonhopo aan de Pikin Rio. Volgens Iwan Adjako, woordvoerder van het grootopperhoofd, vandaag, dinsdag 18 september 2018, in de Ware Tijd, moet het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) wat zaken in orde maken. Zo moeten de reiskosten worden vergoed en moet Aboikoni attributen krijgen om zijn werk te kunnen doen. Ook moet de woning van de granman worden gerenoveerd en gemeubileerd. Verder moet het grootopperhoofd beschikken over een boot met buitenboordmotor. 

'De Raad van Ministers moet de middelen hiervoor goedkeuren. Wij wachten wel rustig af', stelt de woordvoerder.

Monique Pintoe, onderdirectrice Gemeenschapsontwikkeling Binnenland, wil niet veel zeggen, maar geeft aan dat de genoemde zaken nog in de planning zijn. 'Als we klaar zijn, zal bekend worden gemaakt wanneer de granman vertrekt naar het binnenland.' Nu de granman nog in de stad is, wordt volgens Adjako van de gelegenheid gebruikgemaakt om met de overheid te praten over de verdere ontwikkeling van het Boven-Surinamegebied. Aboikoni verblijft voorlopig in het gebouw van de Volkshogeschool Naks in Lelydorp te Wanica.

Groepen die de functie van granman claimen, zien Aboikoni niet graag in Boven-Suriname, waardoor zijn veiligheid niet gegarandeerd zou zijn. Dat is volgens de woordvoerder niet de reden dat het grootopperhoofd in de stad blijft. 'Hij is niet bang, voor geen enkele bedreiging', stelt Adjako. Hij verwacht dat de politie zal optreden tegen personen die herrie willen schoppen.

Volgens een ingewijde uit het gebied zijn dorpen op een grotere afstand van Asindonhopo wat milder over Aboikoni. 'Maar, mensen van de dorpen die bijvoorbeeld aan de Pikin Rio zijn, waar de Matjaw-lo woont, zijn fel gekant tegen de beëdiging van Aboikoni tot granman. Misschien kan het escaleren als Aboikoni in dat gebied komt.'

Hij wijst erop, dat het grootopperhoofd na de beëdiging door de regering traditioneel wat rituelen moet uitvoeren in het dorp waar de lo verblijft die Frans Banai heeft aangewezen als granman. 'Ik denk niet dat ze dat gaan toelaten', aldus de ingewijde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten