dinsdag 18 september 2018

Doekhie (NDP): 'Als districtscommissaris ging ik ook in Coronie mensen arresteren'

'←  Doebay is districts- commissaris in de Republiek Suriname, waar hij ook gaat in het land is hij districts- commissaris'


NDP-parlementariër Rachied Doekhie kan zich niet vinden in de recente verklaring van politici in de kwestie van districtscommissaris Lakshminarain Doebay van Saramacca. Doebay heeft een week geleden na een verkeersovertreding in Nickerie geweigerd zich te onderwerpen aan de instructies van de politie en zou kort na een gesprek met een agent plotseling zijn weggereden, omdat hij van oordeel is, dat de districtscommissaris altijd boven de politie staat.

VHP-parlementariër Krishna Mathoera zei toen in een reactie, dat Doebay niet boven de wet staat en slechts instructies met betrekking tot de openbare orde aan de politie kan geven in zijn eigen district, Saramacca.

Doekhie, voormalig districtscommissaris van het district Nickerie, vindt in tegenstelling tot Mathoera dat Doebay in deze wel bevoegdheden heeft in een ander district.

'Doebay is districtscommissaris in de Republiek Suriname. Dus waar hij ook gaat in het land is hij districtscommissaris. Het geval is dat een districtscommissaris het beheer krijgt over één of meerdere districten in een bepaalde periode. Nu is Doebay districtscommissaris in Suriname, die het beheer heeft over het district Saramacca. Hij is dus ook hulpofficier in andere districten. Als districtscommissaris ging ik ook in Coronie mensen arresteren', zegt Doekhie dinsdag 18 september 2018 in het  Dagblad Suriname.

De NDP’er vindt, dat de politieambtenaar in kwestie opzettelijk zaken verkeerd verder heeft gerapporteerd aan zijn meerderen. Wat volgens de politicus wel vaststaat is, dat Doebay hard heeft gereden en op de bon moest. Langs de weg staan borden waarop staat aangegeven, dat de maximum toegestane snelheid 50 kilometer per uur is. Doebay reed 67 kilometer per uur. 'Het is niet zo gegaan. Doebay heeft gezegd: ‘als ik hard heb gereden, doe je werk en beboet mij’. Maar, je gaat een districtscommissaris nu zeggen om uit zijn auto te stappen, terwijl de agent aan het voertuig en kentekenplaat van Doebay al zag dat die man een districtscommissaris is', zegt Doekhie.

Volgens de parlementariër was de wetsdienaar niet bevoegd om de districtscommissaris op zo'n manier aan te spreken, omdat de districtscommissaris in rang hoger staat en de positie heeft van hoofd van de politie.

Volgens de wet moet een ieder zich aan de verkeersregels houden, dus ook een districtscommissaris. In het Wetboek van Strafvordering is opgenomen, dat de bevoegdheid van de districtscommissaris beperkt is tot het grondgebied waarvoor hij is aangesteld. Hieruit moet geconcludeerd worden, dat een districtscommissaris niet benoemd wordt voor heel Suriname, maar slechts voor een bepaald territoir. Het is niet duidelijk of de districtscommissaris wel of niet beboet is voor deze overtreding.

De zaak van Doebay wordt momenteel grondig onderzocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten