dinsdag 18 september 2018

Geen instantie wil 'bloed' in banaan onderzoeken...

'Als de instanties niet eens weten wat gedaan moet worden, laat ik het maar hierbij'

 
Een vrouw die zich gisteren bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) meldde met een bacove (banaan), waarvan ze vermoedt dat bloed erin was gespoten, keerde onverrichter zake terug. Myra R. zegt vandaag, dinsdag 18 september 2018, in de Ware Tijd, dat ze van het kastje naar de muur wordt gestuurd. 

Ze had zondag aangifte gedaan bij de politie van Munder, nadat ze het vermeend bloed had aangetroffen in het fruit dat ze kort daarvoor in een winkel te De Boerbuiten had gekocht. De politie stuurde haar met het fruit naar het BOG. 'De politie stuurt mij naar het BOG, maar bij het BOG scheen niemand te weten wat er in dergelijke gevallen gedaan moet worden en wat de rol van dit bureau in dit soort gevallen is', zegt ze. Uiteindelijk werd de vrouw door een BOG-medewerker naar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gestuurd om daar deze kwestie voor te leggen.

Myra R. zegt in het belang van de samenleving te hebben geprobeerd deze zaak onder de aandacht te brengen van de autoriteiten. 'Maar, als de instanties niet eens weten wat gedaan moet worden, laat ik het maar hierbij, want het kost mij nu alleen maar geld en tijd', zegt ze.

Bij LVV houdt men zich niet bezig met gevallen zoals Myra R. is overkomen. Een medewerker van de afdeling Plantenbescherming geeft aan, dat het ministerie alleen een rol heeft wat betreft fyto-sanitaire kwesties. 'Wij houden ons bezig met fyto-sanitaire aspecten, plantgezondheid. Pas wanneer er sprake is van symptomen van ziekte of aanwezigheid van organismen komen wij eraan te pas.'

De medewerker benadrukt, dat de afdeling zich voornamelijk bezighoudt met zaken die te maken hebben met in- en uitvoer van planten en fruit.


Politiewoordvoerder Humphrey Naarden stelt, dat 'opzettelijke benadeling van de gezondheid' van burgers strafbaar is bij wet. Dit misdrijf is volgens artikel 360 lid 4 van het Wetboek van Strafrecht gelijkgesteld met mishandeling. Als voorbeeld noemt hij het opzettelijk besmetten van personen met één of andere ziekte. Zolang het slachtoffer voor langere tijd ziek is geworden gaat de aanklacht over tot zware mishandeling. Indien de benadeelde komt te overlijden volgt strafverzwaring bij veroordeling door de kantonrechter.

Naarden adviseert onmiddellijk de politie in te schakelen wanneer verdachte zaken die schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid in voeding, fruit of groente worden aangetroffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten