maandag 17 september 2018

VIDS breekt in stukjes: dorpen Grankreek en Columbia in Saramacca stappen uit organisatie, Bernharddorp volgt

De VIDS van Theo Jubitana valt uiteen
'Er is geen of nauwelijks contact is vanuit het VIDS-bestuur met de dorpshoofden'

VIDS: 'Die dorpen hebben allemaal grondhuur aangenomen, maar traditionele dorpen accepteren geen grondhuur titel'


De dorpen Grankreek en Columbia in Saramacca stappen ook uit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). In afzonderlijke brieven hebben de twee dorpshoofden de VIDS het besluit medegedeeld, aldus Starnieuws vandaag, maandag 17 september 2018. Deze stap volgt nadat kapitein Lesley Artist van Redi Doti twee weken geleden zich terugtrok uit de inheemse vereniging. 

Bij de VIDS zijn 52 inheemse dorpen aangesloten. VIDS-voorzitter Theo Jubitana betreurt het uittreden van de dorpshoofden uit de organisatie.

'De reden is dat er geen of nauwelijks contact is vanuit het VIDS-bestuur met de dorpshoofden. Binnen de organisatie worden er activiteiten ontplooid waarvan wij ook niet op de hoogte zijn', zegt Angelique Palmtak, kapitein van Grankreek. Ze geeft aan, dat binnen haar dorp geen activiteiten zijn te merken van de VIDS. Verder voert ze aan dat ze nog geen informatie heeft ontvangen over het grondenrechtenvraagstuk.

Ook collega Charles Comvalius, kapitein van Columbia, stelt dat de VIDS slecht communiceert. 'Er is jaren geen contact geweest. En nog steeds is er geen contact met Grankreek, Columbia en Maho.' Comvalius zegt, dat na de grondenrechten conferentie vorig jaar op Redi Doti, er hoop was dat de VIDS het contact op peil zou houden. Het dorpshoofd uit Columbia deelt mee, dat hij met zijn collega’s van Grankreek en Maho bijeen zal komen om verdere stappen te plannen in afwachting op een reactie van de VIDS.

'We hebben die brieven inderdaad ontvangen en gaan de dorpshoofden een net antwoord terugsturen', zegt Jubitana. Hij wijst er op, dat de VIDS er niet is om dorpen te ontwikkelen. Projecten zoals scholen en infrastructuur zijn taken van de overheid. 'De VIDS is er om de tradities, de bewustwording en het zelfbeschikkingsrecht bij de dorpsgemeenschappen te bevorderen.'

De VIDS kan wel assisteren bij overeenkomsten en het opmaken van plannen. Deze moeten dan door de dorpsbesturen zelf worden ingediend. Jubitana zegt, dat de VIDS niet helemaal verrast is met de stap die deze dorpen hebben genomen. 'Omdat de afgelopen periode zeker Grankreek en Columbia zich niet traditioneel voelen. Die dorpen hebben allemaal grondhuur aangenomen. Traditionele dorpen accepteren geen grondhuur titel. Wij gaan voor het collectief', stelt de voorzitter.

Hij betreurt het, dat deze dorpshoofden op sleeptouw worden genomen uit de VIDS te stappen, zonder na te gaan welke belangen worden gediend. De VIDS-voorzitter zegt graag als eenheid in goede harmonie samen te willen optrekken om een besluit te nemen over het grondenrechtenvraagstuk. Jubitana deelt mee dat er traditioneel geen sancties zijn voor de dorpen die uit de VIDS treden.

'Het gaat niet gezond zijn als dorpen zich gaan splitsen om een andere organisatie op te richten. We zijn binnen het bestuur bezig naar modellen te kijken hoe de dorpen te benaderen.' Hij zal zich niet laten afleiden en zegt dat de communicatie met de dorpen volgt.

Starnieuws schrijft informatie te hebben, dat ook Bernarddorp een brief heeft gestuurd naar de VIDS om zich terug te trekken uit de organisatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten