maandag 17 september 2018

Bee (ABOP): 'Je moet de leveranciers van brandstof aan dorpen binnenland betalen'

'Het binnenland heeft nooit prioriteit genoten van deze regering'


'Je moet de mensen betalen’, zegt ABOP-Assembleelid Marinus Bee aan het adres van de Staat, doelenf op de leveranciers van brandstof ten behoeve van het verre achterland. De leveranciers hebben al maanden te kampen met achterstallige betalingen voor hun geleverde diensten. De wanbetaler, in deze de Staat, verzuimt keer op keer om leveranciers (tijdig) uit te betalen, met als gevolg dat de binnenlandbewoners al drie tot vier maanden verstoken zijn van elektriciteit. 

Bee schroomt er niet voor om vandaag, maandag 17 september 2018, in het Dagblad Suriname, het volgende aan te halen. ‘Het binnenland heeft nooit prioriteit genoten van deze regering. Toen wij van de Abop in de regering zaten, was het ook zo. Vanaf 2015 doet dit probleem zich voor.’ Bee is er niet over te spreken dat indien er veel druk op de regering komt, zij wel zorg dragen voor elektriciteit, maar dit betreft slechts op het niveau van ‘brandjes blussen’. Want na enkele maanden zitten de bewoners weer in het donker. Of gaat men vlak voor de verkiezingen zorgen voor elektriciteit?'

De verschillende ABOPbop-parlementariërs hebben deze problematiek vaak aangehaald in het parlement. Maar, dit schijnt te zijn verworden tot praten tegen dovemansoren. Er was al een bestaande leverancier, die aangetrokken was voor de levering van brandstof. Maar de Staat bouwde een betalingsachterstand op met deze leverancier. Toen er een beetje geld vrijkwam, koos de Staat er niet voor om deze leverancier te betalen, maar bouwde juist de werkzaamheden af met nog meer betalingsachterstand. Er werd voor gekozen om met een andere leverancier in zee te gaan. En blijkt dat de Staat ook schulden heeft opgebouwd bij deze nieuwe leverancier. Toen al luidde het advies van Bee om de eerste leverancier uit te betalen.

Afbouwen met de eerste leverancier met alle openstaande rekeningen zag Bee beslist niet als een alternatief. ‘Het is geen duurzame oplossing. En wat gebeurt nu, die tweede leverancier heeft ook een betalingsachterstand.’

Bee verduidelijkt, dat de bewoners van niet alleen Sipaliwini, maar ook die van het district Marowijne, waar hij de volksvertegenwoordiger is, ook al maanden in het donker zitten.

De parlementariër zegt ook met klem, dat de binnenlandbewoners altijd ten onrechte een vingerwijzing naar zich krijgen als zouden zij profiteren van overheidssubsidie geleverd door de Staat aan de Energiebedrijven Suriname. Terwijl de subsidie, die vanuit de Staat naar het binnenland gaat, een druppel is op een gloeiende plaat vergeleken met de subsidie die geboden wordt aan Paramaribo en overige districten. Het binnenland krijgt maar een injectie ter waarde van Srd 60 miljoen ten opzichte van Paramaribo en de andere districten een ruggensteun ter waarde van Srd 900 miljoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten