maandag 17 september 2018

Kwestie ontslag personeel hotel Residence Inn Paramaribo smeult onderhuids bij personeel door

Ex-medewerkers van hotel beweren niet goed te zijn behandeld door bond en SLM-directie

Anonieme oud-medewerkers stellen wel degelijk onder druk te zijn gezet om akkoord te gaan met afkoopregeling


Ex-medewerkers van hotel Residence Inn Paramaribo zeggen zondag 16 september 2018 in de webeditie van de Ware Tijd, dat ze niet goed zijn behandeld door het bondsbestuur (BP-SLM) en de directie van moederbedrijf SLM. Zowel de bondsvoorzitter als de SLM-directie hebben tijdens afzonderlijke persconferenties zaken gepresenteerd waarvan een deel bezijden de waarheid is, beweren althans de anonieme ex-medewerkers. 

De SLM-directie heeft aangegeven, dat er geen druk is uitgeoefend op het personeel om de aangeboden afkoopregeling te accepteren en te tekenen, maar dat is wel zo ervaren.

De ex-medewerkers vinden de afkoopregeling niet slecht - zelfs beter dan wat op basis van de arbeidswetgeving of cao bedongen zou kunnen worden - maar hadden een betere behandeling en bejegening verwacht van werkgever en bond.

De ex-werknemers stellen, dat ze op 30 augustus een regeling kregen voorgeschoteld die ze onmiddellijk moesten tekenen. Nadat ze hadden geprotesteerd kregen ze een deadline tot de volgende ochtend negen uur. Ze mochten de stukken niet kopiëren, waardoor zij derden niet om advies konden vragen. 'We hadden het gevoel dat het een take it or leave it-deal was. Er was geen onderhandeling mogelijk.'

De volgende dag hebben ze schoorvoetend getekend vanwege grote onzekerheid die er heerste. 'Tegen één uur 's middags had niemand nog getekend. We wisten niet wat er zou gebeuren als we niet hadden getekend, want vanaf 1 september zouden we niet meer op het terrein mogen komen.' De laatste persoon tekende pas rond drie uur 's middags.

Volgens de ex-werknemers heeft financieel directeur Steve Silos hen tijdens een plenaire vergadering op 14 augustus officieel medegedeeld, dat het hotel wordt gesloten. Daarbij heeft hij gezegd, dat zij de eerste groep zijn die wordt afgevloeid en dat in een later stadium ook bij andere delen van de SLM mensen zullen worden ontslagen. Het bedrijf zou volgens hem dochterondernemingen afstoten, omdat de SLM zich gaat concentreren op de core business, luchtvaart.

De mensen voelen zich ook in de steek gelaten door het bondsbestuur. Zo kwam het bestuur pas in actie nadat zij aan de bel hadden getrokken. Toen er vanuit de bond geen initiatief en begeleiding kwam, zijn zij zelf naar vakcentrale C-47 gegaan voor advies over procedures bij sluiting van bedrijven en afvloeiing van personeel. Zij zeggen dat bondsvoorzitter Robby Maaijen hen verkeerd heeft geïnformeerd over enkele zaken en via de media zaken heeft gezegd die totaal niet op waarheid berusten.

De SLM-directie heeft niet gereageerd op vragen van de Ware Tijd en bondsvoorzitter Maaijen kon niet worden bereikt voor commentaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten