maandag 17 september 2018

Braziliaanse extreem-rechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro haalt uit naar rivaal Arbeiderspartij

(Bron foto: Twitter)
Bolsonaro beweert dat de PT bereid is verkiezingen te winnen door middel van fraude


De Braziliaanse extreem-rechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro heeft de rivaliserende Partido dos Trabalhadores (PT) aangevallen en werpt het vooruitzicht van  kiezersfraude op in een videoboodschap zondag 16 september 2018 vanuit zijn ziekenhuisbed in Sao Paulo, waar hij herstellende is van een moordaanslag.

Dee koploper voor de eerste ronde van de verkiezingen op 7 oktober bleek zwak en worstelde soms om te spreken in een bijna 20 minuten durende uitzending live op Facebook.


Bolsonaro beweert, dat de PT bereid is om te winnen door middel van fraude, waarbij hij de partij aanvalt die hij waarschijnlijk gaat tegenkomen in een tweede ronde, die gepland staat op 28 oktober en twijfel zaait over het elektronische stemsysteem van het land. 'In de tweede ronde is de grootste zorg niet het verlies van de stemmen, maar het verliezen van fraude', zei hij. Een woordvoerder van de PT weigerde commentaar te geven.


De meest open verkiezingen van Brazilië in decennia troffen verdere complicaties, toen Bolsonaro op 6 september werd neergestoken, waarvan hij zegt dat het hem bijna heeft gedood en dat hij twee spoedoperaties heeft moeten  ondergaan.

Zijn steun is sindsdien beperkt tot 26 procent van de kiezers in de eerste ronde, volgens een recente opiniepeiling. Hij zou verliezen van alle rivalen in een runoff, met uitzondering van PT-kandidaat Fernando Haddad, met wie hij volgens peilingen gelijk op zou gaan.

Vorige week versperde de kiesrechtbank, die toezicht houdt op het stemsysteem, de voormalige president Luiz Inacio Lula de Silva deelname aan de verkiezingen als presidentskandidaat van de PT vanwege een corruptie-veroordeling, met steun voor Haddad die omhoog is geschoten nadat hij Lula's plaats had ingenomen.

Bolsonaro zei, dat hij waarschijnlijk binnen een week naar huis terug kann, hoewel hij eerder zei dat hij niet in staat zou zijn om voor de eerste ronde op tijd campagne te voeren.

(Suriname Mirror/Reuters/Facebook/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten