donderdag 13 september 2018

Regering Suriname zet eindelijk streep onder 'kwestie'-Blok - Verontschuldiging Blok nù wèl geaccepteerd

'Verontschuldiging aan Surinaamse bevolking in Suriname en aan diaspora is gehonoreerd'

'Vrijgeven in beslag genomen  geldzending van Centrale Bank van Suriname heeft nu aandacht regering'


Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt met de nota die vorige week is ontvangen van de Nederlandse minister Stef Blok en het bezoek van een speciale afgezant van de minister deze zaak alsnog als afgehandeld. Suriname gaat over tot de orde van de dag met als belangrijke aangelegenheid het vrijgeven van de vastgehouden geldzending van de Centrale Bank van Suriname, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut vandaag, donderdag 13 september 2018.

Deze aangelegenheid zal de hoogste prioriteit behouden bij elke eventuele toekomstige bespreking met vertegenwoordigers van de Nederlandse regering.

Suriname heeft via diplomatieke kanalen actie ondernomen om de gewraakte uitspraken van de Nederlandse minister Blok ongedaan te maken. Hierover zijn verschillende diplomatieke nota’s uitgewisseld.

In de Tweede Kamer is op 5 september een debat over de uitspraken van Blok gehouden. Suriname kreeg de volgende dag al een diplomatieke nota van de minister. Gisteren is een speciale gezant van de Nederlandse minister op bezoek geweest bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname.

Het verzoek van Suriname tot intrekking van de gedane uitspraken en het aanbieden van verontschuldigingen aan de Surinaamse bevolking in Suriname en aan de diaspora is gehonoreerd.

De Surinaamse regering beschouwt de zaak toch als afgehandeld, terwijl Blok al in een vroeg stadium na zijn uitspraken zijn verontschuldigingen had aangeboden. Suriname nam daar toen geen genoegen mee. Wat nu is veranderd in de verontschuldigingen en/of toonzetting van Blok, waardoor de regering van Suriname ze nu wel accepteert, is onduidelijk.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten