donderdag 13 september 2018

Internationaal Gerechtshof beslist in oktober in geschil Chili-Bolivia over toegang tot Stille Oceaan

Bolivia wil toegang tot de zee om zijn export van aardgas en mineralen te verbeteren

(Bron: Hispan TV)
Bolivia is het enige niet aan zee grenzende land ter wereld met een  ​​marine


Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) zal volgende maand zijn beslissing bekendmaken in een geschil tussen Chili en Bolivia over de toegang tot de Stille Oceaan, zei de Chileense regering woensdag 12 september 2018. 

Den Haag zal op 1 oktober in het Vredespaleis een hoorzitting houden om zijn bevindingen in de Boliviaanse rechtszaak aan te kondigen die in 2013 werd ingediend en die Chili tracht te dwingen te onderhandelen over een exit voor Bolivia naar de zee.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de regering van Chili haar gehechtheid aan het internationale recht en in het bijzonder aan haar respect voor bestaande limietenverdragen. De president van de republiek en het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen een proces van coördinatie en overleg met de verschillende politieke en institutionele actoren initiëren om een ​​overheidsbeleid en nationale eenheid te bevorderen.


De zaak in de internationale rechtbank draait om een ​​omstreden 380 kilometer lange kustlijn aan de Stille Oceaan. Relaties tussen Bolivia en Chili zijn historisch gespannen over het territoriale geschil, dat werd uitgelokt nadat Bolivia werd verslagen in de Oorlog van de Stille Oceaan 1879/1883, waardoor het land ingesloten land is.



De bondgenoot van Bolivia, Peru, verloor ook een deel van het zuidelijke grondgebied van Chili, dat Lima een aantal jaren bezet hield.

Voor Bolivia, het enige niet aan zee grenzende land ter wereld om een ​​marine te handhaven, zal het omstreden gebied toegang verlenen tot de zee om zijn export van aardgas en mineralen te verbeteren.

Voor Chili, 's werelds grootste exporteur van koper, bevat de regio enkele van zijn grootste mijnen.


Chili betoogt dat de grens met Bolivia in 1904 werd geregeld, maar professor Payam Akhavan, een advocaat die Bolivia vertegenwoordigt, zei dat, ondanks dit, Chili herhaaldelijk toezeggingen had gedaan om een ​​oplossing voor het geschil te vinden. Het blijft onduidelijk welke kant het ICJ zal beslissen wanneer het een beslissing doorgeeft.

(Suriname Mirror/The Santiago Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten