vrijdag 14 september 2018

Venezolaanse president Maduro bezoekt China om relatie met Beijing te verbeteren

(Bron foto: Twitter)
Maduro tracht door hyperinflatie geteisterde economie van Venezuela te redden

China stemt ermee in om een kredietlijn van $ 5 miljard uit te breiden


De Venezolaanse president Nicolas Maduro bezoekt China tijdens een vierdaagse reis en probeert de relatie met Beijing te verbeteren terwijl hij ook tracht de door hyperinflatie geteisterde economie van het Zuid-Amerikaanse land te redden. Maduro, die donderdag 13 september 2018 zou arriveren, zal aanwezig zijn bij een jaarlijkse bijeenkomst van hoge Chinese en Venezolaanse functionarissen, bekend als het Gemengde Comité van hoge vertegenwoordigers van Venezuela-China, en zal naar verwachting ook de Chinese president Xi Jinping ontmoeten.


Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei, dat van de twee leiders wordt verwacht dat ze bilaterale banden en 'kwesties van gemeenschappelijk belang' bespreken en toezien op de ondertekening van overeenkomsten.

Voordat hij Venezuela verliet, zei Maduro in een televisie-uitzending, dat de reis 'zeer noodzakelijk, zeer opportuun en vol met hoge verwachtingen' is. 'We vertrekken onder betere omstandigheden, hebben een programma van economisch herstel, groei en welvaart geactiveerd. We gaan de relaties met deze geweldige wereldmacht verbeteren, verbreden en verdiepen', zei Maduro.


China stemde ermee in om een kredietlijn van $ 5 miljard uit te breiden naar Venezuela, aldus de Venezolaanse minister van financiën, toen president Maduro naar Beijing vertrok. Minister Simon Zerpa vertelde Bloomberg News vandaag, dat Venezuela de lening met contant geld of olie zal terugbetalen.

Van de landen wordt verwacht dat ze ondertekenen wat Zerpa beschreef als een strategische alliantie voor goudwinning. 'Venezuela heeft een geweldige alliantie met China', zei Zerpa donderdag. De minister van Financiën sprak in Beijing voorafgaand aan het bezoek van Maduro, die meer Chinese steun zoekt om een financiële crisis te doorstaan die heeft geleid tot onrust, moordpogingen en de ineenstorting van de valuta van het land.

Hij bezoekt Beijing in een tijd waarin 's werelds meest olierijke natie aan de rand van een totale ineenstorting staat te midden van een hyperinflatoire economische meltdown die heeft geleid tot een ongekende vluchtelingencrisis en humanitaire ramp nadat miljoenen Venezolanen, belast door de hoge inflatie, waren gedwongen om het land de afgelopen jaren te verlaten.

In een wanhopige beweging om de stijgende inflatie te beteugelen, kondigde de Venezolaanse regering een reeks maatregelen aan, waaronder valutadevaluatie, het schrappen van vijf nullen van de waarde van de bolivar en het verhogen van het minimumloon met 3.500 procent. De Maduro-regering  heeft naar verluidt ook ingestemd met de herstructurering van de staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela S.A. (PdVSA) en de overdracht van ten minste zeven olievelden aan 14 bedrijven gedurende een periode van zes jaar, waarbij de bedrijven zouden worden betaald om de productie te stimuleren, aldus Reuters.

Xu Shicheng, een onderzoeker bij het Institute of Latin American Studies van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen, zei dat de economische steun vanuit Beijing hoog op de agenda zou staan ​​wanneer Maduro Chinese leiders zou ontmoeten. Hij voegde eraan toe, dat Maduro de stabiele betrekkingen met China wil benadrukken te midden van binnenlandse en internationale crises, waarbij de VS sancties oplegt aan Venezolaanse hooggeplaatste functionarissen, waaronder de president zelf.

Volgens een artikel in de New York Times vorige week, heeft de regering van de Amerikaanse president Donald Trump ook vergaderingen gehad met dissidente Venezolaanse militaire officieren om de omverwerping van Maduro te bespreken. 'De betrekkingen tussen Venezuela en China hebben zich ondanks de huidige problemen op een stabiele manier ontwikkeld en ik denk dat president Maduro dit bezoek aan China wil gebruiken om te benadrukken dat het noodzakelijk is en zijn land ten goede zal komen', zei Xu.

China heeft de afgelopen decennia een stabiele relatie met Venezuela onderhouden en is de grootste bron van buitenlandse investeringen. Beijing heeft miljarden dollars gestort in wat eens 's werelds grootste olie-exporteur was door controversiële olie-voor-leenovereenkomsten, die Beijing helpen de energievoorziening veilig te stellen voor zijn snelgroeiende economie en tegelijkertijd zijn aanwezigheid in Latijns-Amerika, de traditionele achtertuin van de VS, te vergroten .

(Bron foto: Xinhua/Gao Jie)
Die betrokkenheid was deze week zichtbaar, toen de Venezolaanse vicepresidente Delcy Rodriguez woensdag de Chinese vicepresident Wang Qishan in Beijing ontmoette, toen de twee partijen beloofden de samenwerking te verdiepen.

Wang vertelde ook Rodriguez, die mede-voorzitter is van het comité op hoog niveau, dat China 'klaar staat om met Venezuela samen te werken om de belangen van ontwikkelingslanden te beschermen', aldus persbureau Xinhua gisteren.

(Suriname Mirror/South China Morning Post/El Periodico/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten