donderdag 13 september 2018

Chili keurt wet goed voor transgenders om officieel naam en geslacht te wijzigen

'Dit is een mijlpaal in erkenning van het recht op genderidentiteit van transgenders'

'Wet is ook een enorme triomf voor adolescenten tussen 14 en 18 jaar'


Het Chileens Congres heeft woensdag 12 september 2018 een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor personen boven de 14 jaar hun naam en geslacht kunnen veranderen in officiële data, ondanks intens lobbywerk door de kerk en conservatieve politieke partijen in het traditioneel conservatieve, overwegend katholieke land. 

De wet, geïntroduceerd in 2013, werd fel bestreden door conservatieve partijen totdat een artikel met betrekking tot kinderen onder de leeftijd van 14 werd geschrapt. Kinderen van 14 tot 18 jaar moeten eerst de toestemming van hun ouders of wettelijke voogden verkrijgen.

De genderidentiteitswet moet binnen 30 dagen worden verworpen of worden opgenomen in de statutenboeken door president Sebastian Pinera.

Ivan Moreira, een senator van de conservatieve UDI-partij (Unión Demócrata Independiente) in Chili, beschreef de wet als een 'aberratie' die gezinnen zou verdelen. Maar, de Stichting voor Gelijke Rechten zei dat de wet zou helpen het land meer inclusief te maken. 'Dit is een mijlpaal in de erkenning van het recht op genderidentiteit van transgenders en een enorme triomf voor adolescenten tussen 14 en 18 jaar oud, die in staat zullen zijn om van dit initiatief te profiteren', zei Jimena Lizama, juridisch directeur van de stichting.


De nieuwe wet definieert genderidentiteit als een persoonlijke overtuiging over de vraag of een persoon zichzelf als man of vrouw ziet, ongeacht hun fysieke staat of het geslacht of de naam die hen is toegekend in het openbare register van het land. Er zijn geen officiële statistieken voor het aantal transgenders in Chili.

De wet is een van een aantal progressieve wetten die onlangs in Chili zijn aangenomen. In augustus vorig jaar hief het Constitutionele Hof gedeeltelijk een verbod op abortus op als het leven van een vrouw in gevaar was, als ze een onleefbare foetus droeg of als ze zwanger werd als gevolg van verkrachting.


(Suriname Mirror/Reuters/Santiago Times/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten