donderdag 13 september 2018

Tweede levenslange gevangenisstraf voor oprichter Lichtend Pad Abimael Guzman in Peru

Guzman schuldig aan plannen en uitvoeren van autobomaanslag in hoofdstad Lima in 1992


Abimael Guzman, de oprichter van de linkse guerrillagroep Lichtend Pad (Sendero Luminodo) in Peru, kreeg dinsdag 11 september 2018 een tweede levenslange gevangenisstraf, volgens persbureau Reuters. Een Peruaanse rechtbank vond hem schuldig aan het plannen en uitvoeren van een autobomaanslag in de hoofdstad Lima in 1992 waarbij 25 burgers werden gedood. Nog eens 155 raakten gewond bij de aanval in de Tarata Straat. 

Guzman werd kort na de aanslagen gevangen genomen en werd geïdentificeerd als het hoofd van de communistische partij van Peru die andere aanslagen had gepleegd in de plattelandsgebieden van Peru.

Het geweld van Lichtend Pad leidde tot bijna 70.000 doden en verdwijningen gedurende een periode van twee decennia.

President Alberto Fujimori had zijn militairen laten trainen om de rebellenbeweging te bevechten en was in staat om politiek voordeel te halen uit de veiligheidsproblemen en terroristische aanslagen die door het Lichtend Pad werden gepleegd. In de laatste rechtszaak die dinsdag diende, ontkende Guzman enige betrokkenheid bij de autobomaanslag van 1992.

Nu 83 jaar oud, was hij eerder tot leven veroordeeld voor het leiden van de rebellengroep Lichtend Padh. Hoewel de rebellengroep na de arrestatie van Guzman in de vroege jaren '90 aanzienlijk verzwakte, pleegde ze de volgende jaren nog andere belangrijke aanvallen. Met name in 2002 denkt men dat de groep verantwoordelijk was voor het opblazen van een autobom buiten de Amerikaanse ambassade aan de vooravond van een bezoek van de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush. In die aanval gingen negen levens verloren.

Guzman was een van de weinige leden van het Lichtend Pad die dinsdag ook levenslang kreeg voor de bomaanslagen op de Tarata Straat.

(Suriname Mirror/Peru Reports/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten