donderdag 13 september 2018

Inheemse Colombiaanse sociaal leidster Marta Carolina Cañas Yagari (23) doodgestoken

Cañas in Karmata Rua, Antioquia, gevonden met meerdere steekwonden op paar kilometer van haar huis


Een inheemse Colombiaanse sociaal leidster, de 23-jarige Marta Carolina Cañas Yagari, is het nieuwste slachtoffer van het geweld dat sinds 2016 bijna 300 mensenrechtenactivisten heeft gedood. Cañas werd maandag in Karmata Rua, Antioquia, gevonden met meerdere steekwonden op slechts een paar kilometer van haar huis, zei de Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC), dinsdag 11 september 2018.

Als actief lid van de Embera Chami-gemeenschap zou Cañas naar verluidt voor het laatst gezien  zondagavond zijn gezien toen zij naar huis reisde. Tot nu toe zeggen onderzoekers, dat er geen bekend motief voor de moord is, maar de ONIC meldde onlangs, dat gewapende groepen werden gezien in het gebied.


Namens haar familie heeft de Inheemse Organisatie van Antioquia de moord aangeklaagd en eist gerechtigheid voor de dood van Cañas en respect voor de fysieke integriteit van haar vertegenwoordigers en leiders in de regio.

De moord op de inheemse vrouw komt slechts enkele dagen na de dood van een andere gemeenschapsleidster, Leidy Correa, 25. Correa, secretaris van de Community Action Board in Guayabal, werd dood geslagen nadat zij enkele dagen eerder was vermist.



De nieuw verkozen Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Michelle Bachelet hekelde het geweld tegen sociale activisten in Latijns-Amerika en drong er bij regeringen op aan actie te ondernemen en hun leiders in de gemeenschap te beschermen.

Oscar Zapata, een vertegenwoordiger van de Coordinación Colombia Europa Estados Unidos (CCEEU) in Antioquia, zei echter dat het geweld een zorgvuldig berekende strategie is tegen de mensenrechtenbeweging en meer dan 100 sociale leiders hebben hun projecten in Baixo Cauca verlaten na een '110 procent toename van bedreigingen.'

'Er is geen echte wens van de kant van de staat, er is geen echte wil, en al het beleid op het gebied van preventie en bescherming tonen, met deze cijfers, dat we het leven verliezen van waardevolle mannen en vrouwen voor het land en democratie', zei Zapata.


(Suriname Mirror/TeleSUR/El Ciudadano/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten