woensdag 5 september 2018

'Parlement hor mi tegen if joe mang'

'Het is duidelijk dat Bouterse een eigen agenda heeft´


Na terugkeer uit Cuba heeft president Bouterse tijdens een persconferentie op de Johan Adolf Pengelluchthaven medegedeeld, dat de regering de overeenkomst gaat tekenen met Alcoa. Daarmee heeft hij het parlement volledig buitenspel gezet en geschoffeerd. In feite zegt Bouterse: Parlement mi e go teken a overeenkomst nanga Alcoa, hor mi tegen if joe mang. Met de mededeling dat hij de overeenkomst gaat tekenen, heeft Bouterse het parlement en volk uitgedaagd hem tegen te houden. 

Voordat het parlement inzage heeft gehad in de zogenaamde 'high level documenten' heeft Bouterse het besluit genomen de overeenkomst te tekenen. Het parlement wordt straal genegeerd. Hij is respectloos en redeloos. Het is duidelijk dat Bouterse een eigen agenda heeft. President Bouterse houdt het parlement en het hele volk voor de gek. We zijn letterlijk voor schut gezet door Bouterse. 

Voor sommige mensen is de mededeling van Bouterse schokkend en uiterst brutaal, maar voor velen geen verrassing, want het hing al een tijdje in de lucht dat Bouterse de overeenkomst zou tekenen. Bij mij is het vermoeden, dat de overeenkomst al een tijdje terug is getekend, als de overeenkomst niet getekend was, zou Alcoa niet zijn overgegaan tot de ontmanteling van de raffinaderij. Het behoeft geen betoog, dat zwaarwichtige besluiten genomen worden in kleine donkere kamers door deze regering. Als Bouterse het besluit heeft genomen om de overeenkomst te tekenen, vraag ik me af of het nog zin heeft de zogenaamde ´high level documenten´ naar het parlement te sturen. Bovendien een kruiwagen aan ´high level aan documenten´. 

Bouterse en zijn ´top deskundigen´, met als voorzitter kapitalist Dilip Sardjoe, hebben zich 4 jaar gebogen over de onderhandelingen. Gaat het parlement het lukken om binnen 4 weken deze ´high level documenten´ te kunnen bestuderen? 

Mevrouw Simons op 31 augustus over het aanhouden van ontmanteling raffinaderij: ´Wij zijn wel blij met deze ontwikkeling, deze stap van de regering, zodoende kunnen we met elkaar in het democratische proces de weg vinden en hebben we onze wet en regelgeving in elk geval in stand gehouden.´ Ik ben benieuwd wat de reactie van Jennifer Simons zal zijn over het besluit van Bouterse en dat onze wet en regelgeving nog in stand wordt gehouden. 

Assembleevoorzitter Jennifer Simons op 28 augustus: ´Als drie jaar is gewacht met het slopen van de raffinaderij, maken twee maanden niet veel uit.´ Zij wees erop, dat multinationals zich aan wet en recht moeten houden. Er zijn meer multinationals in het land. Als Alcoa de wet mag overtreden, kan dat ook invloed hebben op andere multinationals om zich ook niet aan wet en recht te houden. Simons moet erop toezien dat Bouterse zich ook houdt aan wet en recht. Geen precedent scheppen. 

Bouterse merkte. op dat Surinamers meesters zijn om zaken die belangrijk zijn voor Suriname tegen te houden, omdat ze altijd menen beter te weten. Daarmee heeft hij rechtgeaarde Surinamers beledigd. Als Bouterse en zijn consorten menen beter te weten, was Suriname vandaag de dag werkelijk de 17e rijkste land ter wereld. Helaas, door Bouterse zitten wij thans in grote ellende. 

Voorts zei Bouterse, dat niet tekenen van de overeenkomst met Alcoa betekent, zich aansluiten bij 'red Suriname, de Bakkers, de Bellie's en de Neusen'. Voor mij betekent het tekenen van de overeenkomst met Alcoa, zich aansluiten bij het desastreuze beleid van Bouterse en Maduro van Venezuela. 

Idris Naipal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten