woensdag 5 september 2018

President Duque van Colombia houdt vast aan erkenning van Palestina als een soevereine staat

'De beslissing is nu onomkeerbaar'- Israël vindt erkenning 'schadelijk'

Met erkennen van Palestina toont Duque zijn onafhankelijkheid van zijn voormalige mentor Uribe


Na veel speculaties over de vraag of president Ivan Duque Palestina zou blijven erkennen als een soevereine staat, heeft de Colombiaanse president gezegd, dat de beslissing nu 'onomkeerbaar' is. De beslissing om Palestina te erkennen was gemaakt door de aftredende regering van Juan Manuel Santos kort voordat Duque werd ingewijd. 

Verrassend genoeg uitte Santos op 3 augustus zijn opmerkingen tegen de Palestijnse vertegenwoordiger in Colombia, die zei: 'Net zoals het Palestijnse volk het recht heeft om een ​​onafhankelijke staat te vormen, heeft Israël het recht om naast de buren te leven.'

De regering van Santos heeft eerder Israël gesteund door het besluit van president Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem  te verhuizen niet te veroordelen en ambtenaren spraken van teleurstelling over de manier waarop Santos de positie van Palestina had bepaald.



Tot op heden was het onduidelijk hoe president Duque op de beslissing zou reageren. In het verleden hadden Duque's mentor en voormalig president Alvaro Uribe een sterke alliantie met Israël gevormd, een band die veel nauwer is dan die van eerdere Colombiaanse presidenten.

Bij het erkennen van Palestina heeft Duque opnieuw zijn onafhankelijkheid van zijn voormalige mentor getoond in zijn besluitvorming.

Sprekend tot Caracol-radio, gaf Duque de voorkeur aan meer dialoog over de kwestie, maar hij geloofde dat de oorspronkelijke beslissing zal blijven. 'We moeten een deel van de oplossing zijn, niet het probleem', zei Duque, verwijzend naar het conflict tussen de twee staten.

Het besluit van Duque is wijdverspreid in de Israëlische media en hoewel de regering nog moet reageren, heeft de vice-minister van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Michel Oren, gezegd dat het niet terugnemen van de erkenning als 'schadelijk' wordt beschouwd.

Oren zei verder in zijn verklaring, dat 'het besluit het vredesproces rechtstreeks schaadt door de Palestijnen kosteloos te geven wat ze hadden kunnen ontvangen in ruil voor concessies in toekomstige onderhandelingen. Dus nu, waarom zouden de Palestijnen überhaupt willen onderhandelen?'

Colombia was het laatste land in Zuid-Amerika om Palestina te erkennen als een soevereine staat. Meer dan 130 landen over de hele wereld hebben ook de verklaring afgelegd; hoewel er veel opmerkelijke omissies zijn die de voorkeur geven aan een tweestatenoplossing die is overeengekomen met de twee landen. Landen die daarvoor pleiten zijn de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Canada en Duitsland.

Palestina is door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en het Internationaal Strafhof erkend als een soevereine staat.

(Suriname Mirror/The Bogota Post)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten