woensdag 5 september 2018

Dorpen in Boven-Suriname zitten al meer dan drie maanden in het donker

Ook het Matawai- en Tapanahonigebied zijn verstoken van stroom

'Sinds laatste zending brandstof na feestdagen eind 2017 is geen druppel diesel meer naar het gebied getransporteerd'


'Lanti e pina wi nanga olie! Disi no kan! Meki grontapu sabi!' Woorden van kapitein Gionoe Donoe van Gunsi in Boven-Suriname vandaag, woensdag 5 september 2018, in de Ware Tijd. Voor hem en andere dorpelingen in het gebied is de maat vol. De dorpen zitten al langer dan drie maanden in het donker, door het uitblijven van brandstof voor de aggregaten. Hoewel dit zich niet de eerste keer voordoet, kunnen de mensen het geduld niet meer opbrengen. 

Donoe meent dat ook binnenlandbewoners recht hebben op de ontwikkeling die plaatsvindt in Paramaribo. 'Wi srefi na sama tu. Nownowde na kokolampoe e hori wi.'

NDP-parlementariër Erwin Linga uit Sipaliwini bevestigt de situatie waar de dorpelingen onder gebukt gaan. Hij zegt net als Donoe, dat ook het Matawai- en Tapanahonigebied in het donker zitten. Alleen Pokigron, dat onlangs van zonne-energie is voorzien, heeft elektriciteit.

Linga zegt het probleem meerdere malen te hebben aangekaart bij de regeringsverantwoordelijken. 'Iedereen is op de hoogte. Ook minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen weet het. Het is wel vervelend voor de mensen want ze kunnen vrijwel niets doen', zegt hij. Linga zegt, dat er sedert de laatste bezending van brandstof na de feestdagen eind vorig jaar 'geen druppel' diesel meer naar het gebied is getransporteerd.

Donoe verwijst naar toezeggingen die minister Dodson eerder heeft gedaan om alle dorpen van zonne-energie te voorzien. Hij merkt op, dat er daarvan nog niets terecht is gekomen. 'De minister heeft het beloofd, maar wij merken nog niets. Meki lanti tyari a olie kon', benadrukt de kapitein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten