zaterdag 25 augustus 2018

Volkswagen Mexico in conflict met boeren vanwege inzet hagelkanonnen buiten fabriek in Puebla

Hagelkanonnen zouden volgens boeren droogte in de regio veroorzaken



VW gebruikte de kanonnen om auto's te beschermen tegen hagelschade


Volkswagen (VW) beteugelt het gebruik van hagelkanonnen buiten zijn fabriek in Puebla, Mexico, nadat de automaker door plaatselijke boeren werd beschuldigd van het veroorzaken van droogte in de regio, wat leidde tot zware verliezen aan gewassen. VW gebruikte de kanonnen om Volkswagen-voertuigen te beschermen tegen hagelschade. 

De apparaten stoten schokgolven uit in de lucht, waarvan wordt verondersteld dat ze voorkomen, dat hagel tot stand komt, maar er is een gebrek aan wetenschappelijk bewijs dat de kanonnen de weersomstandigheden daadwerkelijk beïnvloeden en hagel minimaliseren, en hun legitimiteit wordt al lang bekritiseerd.

Toch beweren boeren in Puebla dat de kanonnen hebben geleid tot een gebrek aan broodnodige regenval.

'Volkswagen Mexico zet zich in voor het onderhouden van goede relaties en een open dialoog met onze naburige gemeenschappen', vertelde het bedrijf vrijdag 24 augustus 2018 in The Washington Post.

'Na een ontmoeting met de lokale autoriteiten over het beschermen van voertuigen tegen hagelbuien in onze fabriek in Puebla, Mexico, zullen we de automatische werking van anti-hagel sonische apparaten in de buurt van onze opslagplaatsen voor voertuigen blokkeren en zullen ze alleen in handmatige modus werken als de weersomstandigheden bepalen dat hagel op komst is.'

Volkswagen zei, dat het netten boven zijn auto's zal plaatsen als de belangrijkste vorm van bescherming en de kanonnen zal gebruiken als een secundaire tool.

Boeren klaagden dat Volkswagen's anti-hagel apparaten leidden tot het verlies van bijna 5.000 hectare gewassen, door de neerslag weg te houden, sinds het begin van het regenseizoen in mei, volgens  Agence France-Presse. De hagel kanonnen zijn 'van invloed op de cycli van de aarde', zei Gerardo Perez, een leider van de boeren, aldus AFP.

Wanneer de apparaten werken 'klaart de lucht letterlijk op en het regent gewoon niet', zei hij. Om de oogstverliezen te dekken, eisen de boeren dat Volkswagen bijna 4 miljoen dollar betaalt.

Eerder al noemde de Nederlandse Buienradar-weerman Reinier van den Berg het gebruik van anti-hagelkanonnen 'best wel discutabel'. Hagelstenen komen met zo'n 200 kilometer per uur naar beneden. Als de stenen drie, vier, of vijf centimeter groot zijn, dan vraagt hij zich af of je met zo'n kanon de hagelstenen überhaupt kunt omzetten in water.

(Suriname Mirror/AFP/The Washington Post/CNN Money/RTL-Z)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten