zaterdag 25 augustus 2018

Bond en directie IAmGold/Rosebel niet nader tot elkaar in salarisonderhandelingen

Werknemers vinden houding van de winstgevende Canadese multinational schandalig


Onderhandelingen bij IAmGold/Rosebel Gold Mines tussen de bond onder leiding van Lloyd Read en de directie zijn gesprongen. De bond wil een salariscorrectie van 55 procent, terwijl de directie niet verder wil dan 13 procent, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 25 augustus 2018. 

De Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) informeerde haar leden over het verloop van de onderhandelingen tijdens een drukbezochte en rumoerige vergadering op het bedrijfscomplex te Brokopondo. De leden verwierpen het voorstel van de directie en geven de bond tot eind september om met een aanvaardbaar resultaat te komen.

Het finale bod van de directie, 13 procent, was ook voor het bondsbestuur niet acceptabel. Daarom heeft het de besprekingen gelijk afgebroken om eerst ruggespraak met de leden te houden. De bond wil de koopkracht van 2016 terug, hetgeen de eis van 55 procent zou rechtvaardigen.

Verschillende werknemers geven aan dat bij de cao-onderhandelingen van 2016, toen het slecht ging met het bedrijf en 165 werknemers waren ontslagen, er genoeg is ingeleverd om dreigende sluiting te voorkomen. Ondanks de inflatie van 55 procent hebben zij toen, in het belang van de werkgelegenheid, genoegen genomen met een verhoging van het basisloon met slechts 15 procent in combinatie met toelagen.

Nu het bedrijf, mede door de inzet van de werknemers een winst van tachtig miljoen Amerikaanse  dollar heeft geboekt, vinden de werknemers, de houding van de multinational schandalig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten