zaterdag 25 augustus 2018

Minister Ferrier: 'Ik zet mij volledig in om kwaliteit onderwijs verder te verbeteren'

(Bron foto: NII)
Ferrier hoopt dit jaar alle wetgevingsproducten met betrekking tot onderwijs af te ronden


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zet zich volledig in om de kwaliteit van het onderwijs verder te verbeteren. In dat kader zijn er enkele prioriteiten gesteld om dat doel te halen, zo laat ze vrijdag 24 augustus 2018 via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten.

'Er lopen leningen voor zowel het basis- als het beroepsonderwijs waaruit het optimale gehaald moet worden.' Het betekent volgens de minister, dat er niet alleen in de curricula geïnvesteerd wordt maar ook de verbetering van de leerkracht.

Het onderwijs in Suriname loopt in tegenstelling tot landen in de regio achter, wat volgens de bewindsvrouw niet mag. De landen hebben grote stappen gemaakt, maar in Suriname is de wetgeving op dat stuk nog niet in orde. Ferrier hoopt dit jaar alle wetgevingsproducten met betrekking tot het onderwijs af te ronden.

De bewindsvrouwe wil een aantal conferenties organiseren waar alle actoren betrokken worden om van gedachten te wisselen over het onderwijsvraagstuk.

Waar ook aandacht aan moet worden besteed is het principe van gelijkheid. Niet alle kinderen hebben nog toegang tot het onderwijs en daar moet spoedig verandering in komen.

De minister is ook niet tevreden met de slagingspercentages in de districten Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini. Het moet echt anders, aldus minister Ferrier.

Wat ook gewijzigd moet worden is de curricula, omdat het volgens haar de kinderen niet meer aanspreekt. Een van de belangrijke ontwikkelingen recentelijk is de digitale registratie bij de inschrijving. Het grote voordeel was dat het ministerie gelijk een overzicht kreeg van het aantal aanmeldingen en voor welke school.

Ferrier vindt dat efficiëntie belangrijk is binnen het onderwijs. Er zal ook aandacht besteed moeten worden aan de meertaligheid. De kinderen moeten gemakkelijk de aansluiting moeten vinden met de rest van de wereld, zegt de bewindsvrouw die ook pleit dat pupillen zoveel mogelijk de kans krijgen om door te stromen. Zoals het nu gaat binnen het onderwijs vindt de bewindsvrouw niet productief genoeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten