zaterdag 25 augustus 2018

Verbetering gezondheidssituatie van arme mensen in wijken Curaçao onder de loep

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
'Gezondheidseffecten van wijkaanpak als eerste te zien in de veranderingen in de leefstijl'


De regering moet niet te hoge verwachtingen hebben waar het gaat om verbetering van de gezondheidssituatie van arme mensen als in hun wijk verbeteringen zijn aangebracht, zoals voorgestaan in het urgentie- en regeerprogramma. Dat schrijft het Volksgezondheidsinstituut Curaçao (VIC) in haar jongste uitgave waarin als het ware een nulmeting is gedaan van de gezondheidssituatie in de arme wijken op basis van cijfers uit de nationale gezondheidsenquête 2017, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 25 augustus 2018.

Het VIC schrijft: 'Gebaseerd op internationaal onderzoek is het de verwachting, dat de gezondheidseffecten van de wijkaanpak als eerste te zien zijn in de veranderingen in de leefstijl en de beleving van de bewoners, en pas later op de gezondheidsuitkomsten. Dit komt onder andere omdat reeds ontstane gezondheidsproblemen vaak niet omkeerbaar zijn.'

In de wijken die in het urgentieprogramma geselecteerd zijn om te verbeteren en die ook in het regeerprogramma zijn opgenomen, is niet specifiek gekeken naar de gezondheidsstatus van de bewoners. Daar is nu verandering in gekomen door het themarapport getiteld ‘Gezondheid, Leefstijl en Gebruik van de Zorg in de Arme Wijken van Curaçao’.

Hoewel er dus niet te hoge verwachtingen mogen zijn is de achterliggende gedachte bij dit rapport, dat de verbeteringen die het urgentieprogramma voorstaat, ook invloed hebben op de gezondheidssituatie van de bewoners.

Ter informatie: 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten