zaterdag 25 augustus 2018

Sham Binda, AKMOS-voorzitter: 'Ons bancair systeem wordt geïsoleerd'

'We stellen we voor de Srd te dollariseren, maar dit gaat volstrekt aan dovemansoren voorbij'


Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), zegt in het Dagblad Suriname van vrijdag 24 augustus 2018, dat het Surinaams bancair systeem geleidelijk aan aan het isoleren is. De inbeslagname van de € 19 miljoen in Nederland in april 2018 heeft mede bijgedragen tot dit isolement. Voor het Surinaams bedrijfsleven heeft dit ingrijpende consequenties met zich meegebracht. 

Zo circuleren op sociaal media berichten, dat de bankrekeningen en creditcards van Surinamers in Nederland geblokkeerd zijn als gevolg van vermoedelijke witwaspraktijken. Alhoewel die berichten voornamelijk op de Nederlandse bank ABN Amro zijn gericht, is dit volgens Binda reden genoeg om verontrustend te zijn.

'Alle banken hanteren een policy, maar doordat de ABN Amro bank vroeger in Suriname een filiaal had, hadden de meeste Surinamers bij die bank een bankrekening. En de ABN Amro treed niet alleen hard op tegen Surinamers, maar tegen een ieder die niet-ingezetenen zijn van Nederland. Dus ook Nederlanders die in Suriname wonen en bij de ABN Amro een bankrekening hebben, ervaren problemen.'
Binda accentueert, dat dit niet veel te maken heeft met de nationaliteit van een individu, maar wel met diens woonplaats.

Zoals Suriname door de jaren heen een imago heeft opgebouwd van moneylaundring, is het niet onlogisch dat buitenlandse banken stringente regels hanteren voor Surinamers. 'Er zijn veel mensen in ons land die pseudobedrijven hebben geopend.'

Binda voert aan, dat een bedrag van € 19 miljoen niet zonder gegronde redenen geconfisqueerd kan worden. Dit heeft namelijk een wettelijke grondslag. 'Als je van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geld in beslag neemt, zullen er genoeg redenen hiertoe zijn.' Het is gebleken dat Hakrinbank NV, De Surinaamsche Bank (DSB) en Finabank niet in staat zijn om de herkomst van de € 19 miljoen aan te geven. Naar zeggen van Binda zal de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, tezamen met de totale regering geen ommekeer kunnen brengen in de ontstane situatie.

'De betrokkenen weten als geen ander wat er gaande is binnen onze samenleving. Dit, terwijl de nodige activiteiten vanuit de autoriteiten ontbreken om deze kwestie te herstellen. Daarom stellen we voor om de Surinaamse munt te dollariseren, maar dit gaat volstrekt aan dovemansoren voorbij', aldus Binda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten