donderdag 30 augustus 2018

President Ortega van Nicaragua wil dat Costa Rica Nicaraguaanse vluchtelingen uitlevert

(Bron foto: http://todaynicaragua.com)
Ortega zoekt Nicaraguaanse vluchtelingen die misdaden hebben gepleegd tijdens protesten

Costa Rica: 'Informatie over vluchtelingen is vertrouwelijk'


President Daniel Ortega van Nicaragua zei woensdag 29 augustus 2018, dat hij Costa Rica zal vragen om Nicaraguaanse vluchtelingen die misdaden hebben gepleegd tijdens protesten en politieke crises in Nicaragua uit te leveren. 

Costa Rica antwoordde, dat informatie over vluchtelingen vertrouwelijk is.

Ortega zei, dat hij Costa Rica zou vragen om 'een lijst van mensen die asiel zoeken', om aan te geven wie tijdens de protesten misdaden heeft gepleegd en voor gerechtigheid moet verschijnen. 'We gaan het hen met alle duidelijkheid vertellen en als de Costa Ricanen willen dat zij daar blijven, dat is hun probleem', zei Ortega tijdens een partijbijeenkomst.

Na zijn verklaringen zei de minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica via WhatsApp dat ze 'geen informatie over asielzoekers of vluchtelingen kunnen geven', omdat die informatie vertrouwelijk is.



Ortega zei ook, dat Nicaraguanen die geen misdaden hebben gepleegd terug kunnen keren en niet worden vervolgd of aangevallen. 'Degenen die zich vrij voelen van de zonde kunnen terugkomen met de verzekering dat niemand hen zal opsluiten', zei Ortega.

De Nicaraguaanse president zei dat tussen april en juni ongeveer 26.000 mensen naar Costa Rica waren vertrokken 'niet omdat ze criminelen zijn', maar vanwege de politieke situatie in Nicaragua.

Sinds de protesten begonnen op 18 april zijn meer dan 300 mensen gedood en meer dan 2.000 mensen gewond geraakt. Er is nog steeds een onbekend aantal vastgehouden en vermiste personen. De Verenigde Naties zei, dat 23.000 mensen naar Costa Rica zijn gevlucht om asiel te zoeken vanwege de politieke crisis in Nicaragua.

(Suriname Mirror/The Tico Times/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten