donderdag 30 augustus 2018

Argentinië wil de toegezegde noodlening van IMF versneld gestort krijgen

IMF verklaart tegemoet te willen komen aan verzoek Argentijnse president Mauricio Macri

 
Argentinië heeft het financieel zwaar te verduren. De peso staat onder druk en de spread, de rente op tienjarige staatsobligaties, loopt verder op. Het land wil de toegezegde noodlening van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) daarom versneld gestort krijgen. 

Christine Lagarde, hoofd van het IMF, heeft woensdag 29 augustus 2018 in een verklaring gezegd tegemoet te willen komen aan het verzoek van de Argentijnse president Mauricio Macri. Ze sprak daarbij haar vertrouwen uit in de 'toewijding en vastberadenheid' van de Argentijnse regering om het land door de crisis te loodsen.


Argentinië heeft een groot aantal economische problemen waaronder een begrotingstekort, een handelstekort, veel schulden in dollars die dus groter worden nu de peso minder waard is geworden ten opzichte van de dollar en een hoge inflatie.

In mei vroeg Macri het IMF om hulp na de val van de peso. De munt verloor een kwart van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar en investeerders sloegen op de vlucht. In juni kwam het IMF met verlossende woorden en zegde een lening van 42 miljard euro toe.


Daar tegenover staan wel wat eisen van het IMF. Zo moet de Argentijnse overheid versneld het tekort terugdringen en fiscale hervormingen doorvoeren die het land weer op het financieel stabiele, duurzame pad moeten brengen. Overigens is Argentinië niet de enige opkomende economie in de problemen.

(Suriname Mirror/Facebook/RTL-Z/BBC/La Nacion)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten