woensdag 4 juli 2018

Zorgen bij rijstboeren over achterstallig onderhoud (zand-)wegen in Nickerie

'Regering heeft geen geld om materiaal te kopen om de wegen te herstellen'


Achterstallig onderhoud van de infrastructuur in de productiegebieden in Nickerie baart rijstboeren zorgen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 4 juli 2018. De zandwegen zijn vrijwel onbegaanbaar voor gemotoriseerd vervoer, waardoor boeren hun gewassen niet optimaal kunnen verzorgen. In de meeste gevallen worden tractoren ingezet voor transport van kunstmest en andere benodigdheden naar de rijstvelden. 

Rijstboer Lekhram Adhin is niet te spreken over de conditie van de hoofdweg naar zijn areaal in de Uitbreiding Groot Henar II. Vroeger kon de overheid nog zand opgraven voor 'herstel' van de wegen, 'maar, de gebieden waar het zand vandaan gehaald werd zijn nu in handen van de vrienden van de regering. En nu heeft de regering geen geld om materiaal te kopen om de wegen te herstellen.'

Hij kan niet begrijpen, dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in plaats van zand, blubber heeft gebruikt voor herstel van de slechte delen van de hoofdweg. 'Wij moeten kilometers lopen om de rijstvelden te bereiken', zegt de ondernemer.

Ook de Surinaamse Padieboerenassociatie is bezorgd over de slechte staat van de infrastructuur in de rijstsector. Voorzitter Harinandan Oemraw noemt onder meer kapotte bruggen, sluisdeuren die niet kunnen worden bediend omdat takels ontbreken en de zeer slechte polderwegen. Hij vraagt de overheid om snel over te gaan tot het herstel van de infrastructuur, om de boeren in staat te stellen optimale productie te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten