woensdag 4 juli 2018

Drugshandel nadelig voor Colombiaanse bananenexporteurs

Colombia dreigt toegang tot bananenmarkt in Europa en de Verenigde Staten te verliezen


Colombia dreigt de toegang tot de bananenmarkt in Europa en de Verenigde Staten te verliezen als gevolg van drugshandel. De vondsten van cocaïne in bananendozen vormen een bedreiging voor de economie van de regio Urabá. Dat is de reden waarom Europa en de Verenigde Staten mogelijk de import uit Colombia gaan stopzetten als er drugs blijven binnenkomen in de zendingen van het fruit. 

In de Colombiaanse Caraïben heeft de taskforce tegen drugshandel, Fuerza de Tarea Neptuno, tot nu toe 34 ton cocaïne ingenomen. Een deel van de drugs is gevonden in containers en in bananendozen die vanuit Colombia naar de Verenigde Staten en Europa worden geëxporteerd.

De Unie van Bananenarbeiders maakt zich zorgen dat het probleem uiteindelijk de economie van de regio Urabá kan beïnvloeden.

'Op dit moment is er een zeer sterke druk in Europa en supermarktketens vragen om niet langer fruit uit Colombia te consumeren vanwege de drugshandel', zei Gilberto Torres Espitia, vicepresident van vakbond Sintrainagro.

Volgens de narcoticapolitie openen hun verdachten de verzegelde containers. Vervolgens plaatsen ze de pakketten, verbergen ze tussen de legale lading, sluiten ze de container en plaatsen een valse verzegeling.

'We zijn slachtoffers van misdaad die onze subregio een slechte publiciteit bezorgt en die de reputatie van de exportprocessen in de bananensector schaadt'. zei Juan Camilo Restrepo, president van Augura.

De bananensector is erg belangrijk, want het genereert meer dan 800 miljoen dollar aan buitenlandse valuta voor Colombia, evenals 23.000 directe banen en 120.000 indirecte banen. 70% Van de economie in de regio Urabá is afhankelijk van de bananensector. Momenteel voert de politie tegen narcotica rigoureuzere controles uit op de wanden van de containers en op voor export bestemd fruit.

(Suriname Mirror/AGF/canal1.com.co/Monteria Radio 38 Grados)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten