woensdag 4 juli 2018

Verliezend Colombiaans presidentskandidaat Petro: 'Campagnevoerders in hele land krijgen doodsbedreigingen'

'Systematische bedreigingen' van Aguilas Negras aan adres Petro-aanhangers


Gustavo Petro, die vorige maand verloor van president-elect Ivan Duque bij de verkiezingen, zei maandag 2 juli 2018, dat voormalige campagnevoerders in het hele land doodsbedreigingen krijgen. Petro zei op Twitter, dat de 'systematische bedreigingen' die de Aguilas Negras naar Petro-aanhangers en andere maatschappelijke organisaties sturen, een misdaad tegen de mensheid zijn. 'Een systematische dreiging is een misdaad tegen de mensheid en de procureur-generaal moet antwoorden. Zijn omissie leidt tot medeplichtigheid', zei Petro op Twitter.


Petro toonde een van de bedreigingen die in juni in de provincie Santander naar een campagneteam werd gestuurd. In het pamflet wordt verwezen naar een Petro-campagnewerker in het zuidelijke Huila-departement die op de ochtend van de eerste verkiezingsronde vermoord werd gevonden.

Autoriteiten in La Guajira zeiden een paar weken geleden, dat een soortgelijke doodsbedreiging in  naam van de mysterieuze groep naar 'petristas' in die provincie vals was.

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Juan Fernando Cristo beweerde in 2015, dat 'de Aguilas Negras niet bestaan'.

Wie zijn de Aguilas Negras?
Meerdere onafhankelijke analisten zijn het erover eens, dat de Aguilas Negras hoogstwaarschijnlijk extreemrechtse activisten en extremistische supporters zijn van voormalig president Alvaro Uribe, die de naam onafhankelijk gebruiken om tegenstanders te intimideren.

Mensenrechtenverdedigers, slachtoffervertegenwoordigers, unionisten en andere leiders hebben sinds 2006 doodsbedreigingen ontvangen van de Aguilas Negras.

Sinds een vredesovereenkomst met de Marxistische FARC-guerrillastrijders (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) eind 2016, zijn bijna 300 sociale leiders vermoord, vaak door extreemrechtse actoren. Colombia is al bijna 100 jaar de thuisbasis van extremisten aan alle kanten van het politieke spectrum.
Gewapende groepen gevormd door deze extremisten hebben tienduizenden burgers gedood tijdens het gewapende conflict dat begon met de vorming van linkse groepen zoals de FARC en de ELN (Ejército de Liberación Nacional) in 1964.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten