woensdag 4 juli 2018

Inheemse Munduruku-gemeenschap in Brazilië zegt nee tegen waterwegproject Hidrovia Teles Pires-Tapajós

Munduruku niet geconsulteerd door overheid over waterweg in hun traditionele thuisland

(Bron foto: Greenpeace)
 
De Associação Indígena Pariri, gekoppeld aan de Munduruku do Médio Tapajós-gemeenschap in de Braziliaanse deelstaat Para, heeft aan de kaak gesteld, dat het nationale ministerie van Transportinfrastructuur, of DNIT (Departamento Nacional de Infraestrutura de Transporte), een rapport heeft gepubliceerd over de levensvatbaarheid van de aanleg van een waterweg in hun traditionele thuisland, zonder de groep eerder te hebben geraadpleegd. 

Het rapport, getiteld 'Estudo de Viabilidade Técnica, Econômica e Ambiental (EVTEA) da Hidrovia Teles Pires-Tapajós', werd gepresenteerd in de steden Cuiaba op 15 juni en Santarem op 26 juni, zei Alessandra Munduruku.

'Hoe kunnen we de rivier oversteken?', vroeg Munduruku. 'Hoe gaan we naar de huizen van onze familieleden? We zijn geaccumuleerd om per kano, rabeta (een soort lokale boot) naar de huizen van onze familieleden te gaan. We hebben geen auto's en het enige transportmiddel dat we hebben, is de kano. Daarom zijn we betrokken bij deze strijd om onze rivier te redden.'


De waterweg is bestemd om de agribusiness te dienen. De Munduruku-vereniging dringt er echter op aan, dat de waterwegstudie ongeldig is vanwege het feit dat de plaatselijke inheemse gemeenschap niet eerder over het project werd geraadpleegd, een procedure die wordt gegarandeerd door het 169 Verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie.

'In het geval van de Teles Pires (waterweg), geloof ik niet dat het nu zal beginnen ... maar, daarvoor moeten ze eerst alle rechten hebben die geconsolideerd zijn in de Grondwet en andere wetten zoals de 169 conventie, die door Brazilië is erkend', zei Luiz Claudio Britto, een historicus en lid van de Movimento Xingu Vivo Para Sempre.

Hij wees er echter op, dat de rechten van inheemse gemeenschappen en hun voorouderlijke gebieden al worden geschonden. Vorig jaar bezetten ongeveer 200 leden van de Munduruku de bouwlocatie van de waterkrachtcentrale van Sao Manoel. Een van hun grootste grieven is, dat het bedrijf overleg pleegt met de groep voordat de bouw wordt hervat.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Amazonia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten