woensdag 4 juli 2018

Venezolaanse president Maduro bevordert 16.900 soldaten als beloning voor hun 'loyaliteit'

(Bron foto: Twitter)
Soldaten door Defensieminister geprezen 'voor het respecteren van de mensenrechten'


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft 16,900 soldaten bevorderd als een beloning voor hun 'loyaliteit'. De promotie vond plaats te midden van een verslechterende economische en politieke crisis waarin oppositiepolitici de strijdkrachten hebben opgeroepen om zich 'aan de kant van de bevolking' te scharen. 

Minister van Defensie Vladimir Padrino zei, dat de gepromoveerden 'loyaal waren aan de grondwettelijk verkozen president'. Hij prees hen ook 'voor het respecteren van de mensenrechten'.



De promotie komt slechts 10 dagen nadat het mensenrechtenorgaan van de VN een rapport uitbracht waarin staat, dat de Venezolaanse veiligheidstroepen honderden willekeurige moorden hadden gepleegd. Volgens het rapport van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN is er 'een patroon van onevenredig en onnodig gebruik van geweld door veiligheidstroepen'.

'Het falen om veiligheidstroepen aansprakelijk te stellen voor dergelijke ernstige mensenrechtenschendingen suggereert, dat de rechtsstaat vrijwel afwezig is in Venezuela', zei VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein op 22 juni.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela verwierp het rapport en noemde het het 'resultaat van een zeer twijfelachtige methodologie die de geloofwaardigheid teniet doet van een kantoor van deze aard'.

Tijdens een ceremonie in de hoofdstad, Caracas, zei Gen Padrino dat de leden van de strijdkrachten die waren gepromoveerd een sleutelrol speelden bij het veiligstellen van 'de institutionele stabiliteit in het land en het beschermen van de Venezolaanse democratie en vrede'. 


Iets meer dan een maand geleden eiste president Maduro. dat leden van de strijdkrachten een document ondertekenden waarin zij hun loyaliteit bevestigen. Toen hij voor militaire cadetten sprak, zei hij dat zijn regering een 'samenzwering die werd gefinancierd door en georkestreerd vanuit Colombia en ontmanteld door de Amerikaanse regering om de Venezolaanse strijdkrachten te verdelen' had ontmanteld.

Tientallen officieren, waarvan sommige hooggeplaatst, worden gedetineerd vanwege beschuldigingen dat zij samenzweerden tegen de president, zegt de niet-gouvernementele groep Foro Penal, die legale hulp biedt aan gedetineerden.

De Venezolaanse regering geeft de schuld aan de economische crisis, die heeft geleid tot hyperinflatie en ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen door de door de VS opgelegde sancties.

Maar, volgens regeringscritici hebben president Maduro en zijn voorganger, Hugo Chávez, de huidige crisis veroorzaakt door jarenlang wanbeheer. Geconfronteerd met groeiende tekorten en honger hebben honderdduizenden Venezolanen het land verlaten. In een recent rapport van het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties wordt geschat dat het dagelijks om zo'n 5.000 gaat.

De strijdkrachten spelen een sleutelrol in de regering van president Maduro, met veel officieren die functies vervullen als ministers of andere invloedrijke functies. Twee weken geleden werden soldaten ingezet op bijna 100 voedselmarkten om prijzen te controleren en verkopers te arresteren die naar verluidt prijzen in rekening brachten voor goederen met prijscontrole.

(Suriname Mirror/BBC/El Nuevo Herald/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten