woensdag 4 juli 2018

Braziliaanse olie- en mijnmagnaat Eike Batista, na een corruptiezaak, tot 30 jaar cel veroordeeld

Batista schuldig aan omkopen voormalige gouverneur van Rio de Janeiro Sergio Cabral


Een Braziliaanse olie- en mijnmagnaat, ooit een van de rijkste mannen ter wereld, is na een corruptiezaak tot 30 jaar cel veroordeeld. Eike Batista had een geschatte waarde van meer dan 35 miljard dollar zes jaar geleden, maar verloor het meeste toen zijn imperium ineenstortte.

Hij werd schuldig bevonden aan het omkopen van de voormalige gouverneur van Rio de Janeiro, Sergio Cabral. Batista betaalde meer dan £ 16 miljoen aan buitenlandse bankrekeningen van de heer Cabral in ruil voor contracten met de staat Rio.


Eike Batista was ooit het symbool van een gedurfd, explosief Brazilië. Een self-made miljardair, zijn rijk strekte zich uit van mijnbouw tot olie en openbare werken. Een flitsend buitenbeentje met smaak voor dure auto's en een weelderige levensstijl, hij was ook een inspiratie voor een generatie jonge Braziliaanse ondernemers.

Maar, het bleek allemaal niet meer dan een illusie te zijn. Veel van zijn ambitieuze infrastructuurprojecten waren slecht gepland en kwamen niet tot bloei. En toen was er corruptie. Het werd onthuld, dat zijn imperium grotendeels werd opgebouwd door persoonlijke banden met corrupte ambtenaren aan de top.



Nu is hij het symbool van een ander soort Brazilië: eentje die grote economische problemen heeft, maar jaren van bedrijfscriminaliteit probeert aan te pakken.


(Suriname Mirror/BBC/Globo/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten