maandag 23 juli 2018

Regering Suriname neemt, voorspelbaar, geen genoegen met zogenoemd 'pover excuus' minister Blok

'Excuus biedt geen solaas voor de onjuistheden die de bewindsman heeft gezegd'

'Blok had zijn gewraakte woorden in totaliteit als onjuist moeten bestempelen'....


De minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Stef Blok, zegt in een schrijven aan de Surinaamse regering, dat zijn uitspraak dat Suriname een ‘failed state’ is, een ongelukkige keuze is geweest van woorden. Hij erkent dat deze woorden als aanstootgevend over kunnen komen en verontschuldigt zich daarvoor. 

Maar, de Surinaamse regering neemt - zoals was te verwachten - geen genoegen met 'dit pover excuus', aangezien die geen solaas biedt voor de onjuistheden die de bewindsman heeft gezegd, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut maandag 23 juli 2018.



Minister Blok treft met zijn uitspraken het Surinaams volk in de kern van haar zijn, nota bene:

1. de gewraakte onjuiste uitspraken zijn niet teruggenomen en
2. de excuses aan het volk van Suriname is eminent.

Minister Pollack-Beighle zegt, dat de regering volledige voldoening zal hebben als de woorden in totaliteit als onjuist worden bestempeld. Volgens de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken gaat het in wezen niet om de uitspraken alleen, maar meer nog om de onjuistheid van zaken die Suriname als fundamenteel ziet.

'Wij hebben een etnische diversiteit, wij hebben een gezamenlijke uiting van culturen, dat is wie we zijn', zegt de minister. Ze benadrukt, dat Suriname geenszins genoemd kan worden in de rij van 'failed states', aangezien er zowel een functionerende democratische beleving is alsook functionerende instituten. Er is eveneens geen sprake van verstoorde rechtsorde in het land.

De Nederlandse bewindsman treft met zijn uitspraak niet alleen de regering, maar zeker ook het Surinaams volk.

Vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname is er een ferm protest geweest op de uitlatingen van de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland. In de vorm van een nota, is het misnoegen en het onbehagen over de woorden geuit door minister Blok kenbaar gemaakt. Naar aanleiding van het protest is vrijdag 20 juli een gesprek geweest tussen de tijdelijk zaakgelastigde van Suriname in Nederland, Ebu Jones, en de directeur westelijk halfrond, Marcel Vink.

De Surinaamse regering zal een gepaste reactie verzenden op de ontvangen brief van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

De regering Bouterse lijkt de uitspraken van Blok en zijn heldere excuus te gebruiken als excuus om zich te laten gelden. Te verwachten is, dat met de duidelijke excuusbrief van Blok voor hem de uit zijn voegen (op)geblazen 'Surinaamse zaak' is afgedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten