maandag 23 juli 2018

regelmatig korte tijd geen stroom in buurten in Bándariba en van Tera Kòra tot Westpunt, Curaçao

'Instabiliteit van het net had te maken met kapotte boiler van Curaçao Refinery Utilities'


Inwoners van een aantal buurten in Bándariba en van Tera Kòra tot Westpunt hebben sinds donderdag regelmatig korte tijd geen stroom gehad. Dat komt niet door een gebrek aan capaciteit, maar door een instabiel elektriciteitsnet. Dat meldt Aqualectra, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 23 juli 2018. 

De instabiliteit van het net had volgens het nutsbedrijf te maken met een kapotte boiler van Curaçao Refinery Utilities (CRU). Deze boiler is sinds donderdagmiddag ‘zoals gepland’ buiten bedrijf. Maar, op hetzelfde moment is de raffinaderij gestopt met het leveren van stroom aan het elektriciteitsnet van het eiland, zo legt Aqualectra uit.

CRU-directeur Henny Barbolina bevestigt, dat in plaats van 15 megawatt, slechts 1 megawatt stroom werd geleverd. De betreffende boiler is, nadat de blower voor luchttoevoer is vervangen, sinds gistermiddag weer in gebruik. Omdat na het uitvallen van de boiler van CRU het elektriciteitsnet van Refineria Isla geheel op zichzelf opereerde en uitsluitend om de raffinaderij zelf van elektriciteit te voorzien, raakte de stroomvoorziening op het eiland in de problemen. Dat legt Aqualectra uit in een persbericht.

Het veiligheidssysteem houdt namelijk wél rekening met een bepaalde bijdrage aan het Curaçaose net door de raffinaderij. Bij het wegvallen van die connectie ontstaan er schommelingen in de frequentie, treedt vervolgens het veiligheidssysteem in werking en valt de stroom weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten