maandag 23 juli 2018

Brazilaanse neo-fascist Bolsonaro - 'de Donald Trump van Brazilië' - bevestigt kandidatuur presidentschap

Jair Bolsonaro een fan van de dictatuur die zich uitstrekte van de jaren 1960 tot de jaren 1980

- Bolsonaro, 63, extreemrechtse kandidaat wiens beledigingen tegen homo's en vrouwen, en zijn lof voor de folteraars van de dictatuur van 1964-85, politieke scheidslijnen van Brazilië verdiept
- 'Ik zie liever mijn eigen zoon sterven bij een ongeluk dan dat hij ooit als homo zou uitkomen'...


Voormalig legerofficier Jair Bolsonaro, een fan van de dictatuur die zich uitstrekte van de jaren 1960 tot de jaren 1980, is vaak de Braziliaanse Donald Trump genoemd, Bolsonaro, 63, is een extreemrechtse kandidaat wiens beledigingen tegen homo's en vrouwen, en zijn lof voor de folteraars van de dictatuur van 1964-85, de politieke scheidslijnen van Brazilië hebben verdiept.



Vooral vanwege zijn diep conservatieve opvattingen profiteert Bolsonaro vooral van de steun van jonge Brazilianen op social media, met 1,2 miljoen Twitter-abonnees en bijna 5,5 miljoen Facebook-volgers.


De steun is het grootst onder de jongeren, met 26 procent. Bolsonaro vindt ook steun bij evangelische christenen voor zijn compromisloze anti-abortusstandpunt. Bolsonaro profiteert ook van het feit dat hij een van de weinige bekende Braziliaanse politici is die niet is onderzocht, laat staan ​​aangeklaagd, in het gigantische 'Car Wash' corruptieschandaal dat de elite doet schudden, waardoor hij campagne kan voeren als buitenstaander.

Hij is echter sinds 1991 lid van het Congres van Rio de Janeiro, hoewel niet op een bijzonder prominente plaats, en zag slechts twee wetsvoorstellen in die 27 jaar het Congres passeren.

Onder zijn voorstellen biedt Bolsonaro aan om de strakke wapenbezitbeperkingen van Brazilië te versoepelen om zelfverdediging mogelijk te maken, in plaats van de corruptie onder de politiediensten aan te pakken, ongeacht de terugkerende massale schietpartijen die de Verenigde Staten als gevolg van dergelijk beleid hebben geplaagd.

In 2014 in het lLagerhuis van het Congres vertelde hij een links lid, Maria do Rosario, dat ze 'het niet verdiende' om verkracht te worden, vanwege haar uiterlijk.

Tijdens de controversiële 2016 afzetting van de linkse presidente Dilma Rousseff, die onder de dictatuur martelingen had geleden, prees Bolsonaro een van de beruchtste figuren van die repressie.

Zijn anti-homoseksuele uitspraken zijn beroemd ernstig, waaronder het vertellen in het Playboy-magazine in 2011, dat hij liever zijn eigen zoon zou zien 'sterven bij een ongeluk' dan ooit als homo uitkomen.

Uit peilingen blijkt, dat hij met 10 procent punten achterblijft op de milieubewuste, sociaal conservatieve Marina Silva. Een nog grotere marge scheidt Bolsonaro van de voormalige president Lula da Silva.

Maar, zelfs als de ex-legerofficier zijn doel niet haalt, zal Brazilië waarschijnlijk een tijdje de naam Bolsonaro in de gaten houden: hij heeft drie zonen actief in de politiek, een van hen een Congreslid en de andere twee lokale politici in Rio de Janeiro.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten