maandag 23 juli 2018

Mathoera (VHP) blij met anti-corruptiekruistocht NDP'er Immilioh Lens

'Ik ben heel blij, dat NDP’ers nu opstaan en informatie over corruptelingen binnen eigen partij brengen naar OM'

'Maar, meldt ook de misstanden van de stonfutu’s van de partij, als Ramon Abrahams, bij de procureur-generaal'


Dat NDP’er Immilioh Lens dreigt een beerput over corruptieve praktijken van ex-Sport- en Jeugdzaken-minister Faizal Abdoelgafoer te openen, ziet VHP-parlementariër Krishna Mathoera als zeer positief. 'Ik ben heel blij, dat NDP’ers nu zelf opstaan en informatie over corruptelingen binnen hun eigen partij brengen naar het Openbaar Ministerie. Wij hebben klokkenluiders in deze samenleving nodig', zegt Mathoera vandaag, maandag 23 juli 2018, in een reactie in het Dagblad Suriname. 

Lens, zelf lid van de NDP, heeft de Jongeren Anti-Corruptie Beweging opgericht. Deze beweging zal zich voornamelijk richten op corruptelingen binnen de NDP zelf, in het bijzonder de NDP-jongeren. Zijn eerste stap was het indienen van bewijsmateriaal bij het OM, waaruit zou moeten blijken dat de ex-directeur van de Wegenautoriteit Suriname, Geo Norden, zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie.

Mathoera voert aan dat de moedige stap van Lens een teken is voor andere personen om zich niet door angst en rancune te laten leiden, maar ook massaal misstanden van corruptelingen bij de procureur-generaal aan de kaak te stellen, zodat gestolen middelen eindelijk teruggehaald kunnen worden. Dat is wat de onlangs aangenomen Anti-Corruptiewet ook beoogt.

Mathoera, ex-politiecommissaris en lid van de vaste parlementaire commissie Justitie en Politie, merkt op dat er heel weinig transparantie is bij de regering. 'Je vraagt cijfers en je stelt vragen, maar de regering komt niet met concrete antwoorden. De beste manier om corruptie te bestrijden, is transparantie. Stel dat er hier een straat wordt geasfalteerd en iemand heeft een gunning gehad voor Srd 2 miljoen, dan zouden wij op basis van verstrekte informatie vanuit de regering moeten kunnen toetsen of de aanbesteding correct was, niet te veel is betaald en of het werk correct is opgeleverd', aldus de VHP’er.

De VHP’er vindt echter ook, dat Lens deze stap al enkele jaren terug kon hebben genomen, waardoor nu niet de indruk zou kunnen worden gewekt dat hij door middel van chantage iets probeert gedaan te krijgen door politieke kopstukken. 'Mijn ervaring uit de politie prakrijk leert dat wanneer de relaties goed zijn, mensen niet geneigd zijn om direct aan de bel te trekken en zaken in de publiciteit te brengen. Pas wanneer er problemen ontstaan, ruzie is of men tot het besef komt dat dit een beetje te ver gaat, trekt men aan de bel. Vergelijk het men een relatie tussen man en vrouw. Pas wanneer het niet goed loopt, hoor je man of vrouw over de lelijke verhalen van hun partner.'

Mathoera benadrukt dat Lens echter niet selectief moet omgaan door slechts de scheefgaande jongeren binnen zijn partij aan te (laten) pakken, maar ook de misstanden van de stonfutu’s van de partij bij de procureur-generaal moet indienen.

Als voorbeeld noemt zij de misstanden van ex-Openbare Werken-minister Ramon Abrahams, nu raadsadviseur van de president, die na zo'n acht jaar eigenaar is van helikopters met een waarde van miljoenen. Ook de aankoop van de villa van Financiën-minister Gillmore Hoefdraad van enkele honderd duizenden euro’s roept vraagtekens bij haar op.

'Als wij nagaan dat mensen na acht jaren eigenaren zijn van droomhuizen, die 600.000 euro kosten of helikopters die miljoenen kosten, dan vraag je je inderdaad af, hoe komt men aan dit geld? Ik heb 34 jaar gewerkt bij de overheid en ik moet nog dromen. Als je op eerlijke manier je geld verdient, maak je echt niet zoveel winst.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten