maandag 23 juli 2018

Het project van Canadese Miramont in Peru kan invloed hebben op inheemse gemeenschappen

(Bron foto: Miramont)
'Als vast komt te staan, dat geen gemeenschap wordt beïnvloed, moet boorvergunning onverwijld worden verleend'


Het Peruaanse ministerie van Energie en Mijnbouw heeft vastgesteld, dat Miramont Resources in Canada niet in aanmerking komt voor een automatische goedkeuring van de boorvergunning voor het Cerro Hermoso-project, omdat het mogelijk is dat de exploratieactiviteiten van invloed zijn op inheemse gemeenschappen. 

In een op 20 juli 2018 uitgebracht persbericht legt het in Vancouver gevestigde mijnbouwbedrijf uit, dat sinds de milieueffectverklaring eerder dit jaar werd goedgekeurd, het officiële besluit betekent dat het ministerie nu een reeks beoordelingen moet uitvoeren om vast te stellen of inheemse groepen in feite worden getroffen door Miramont's activiteiten:



'Als het bepaalt, dat er geen gemeenschap wordt beïnvloed, moet de boorvergunning onverwijld worden verleend. Als MEM vindt, dat gemeenschappen getroffen kunnen worden, is het nodig om een ​​proces uit te voeren dat bekend staat als consulta previa tussen zichzelf en de lokale gemeenschap', aldus de verklaring.

Consulta previa staat voor eerdere raadpleging en het is een proces waarvan het doel is om ervoor te zorgen dat de gemeenschap volledig is geïnformeerd over de lopende verkenningsactiviteiten en dat ze willens en wetens ermee instemmen dat ze mijnbouwwerkzaamheden op hun traditionele grondgebied toestaan. Volgens Miramont moet een vergunning worden verleend zodra het raadplegingsproces is voltooid.

'Hoewel we al sterke lokale relaties hebben opgebouwd, zoals blijkt uit onze bestaande overeenkomsten en positieve werkervaring, biedt deze aanvullende beoordeling de mogelijkheid om communityrelaties op een transparante manier te demonstreren en zal het aan onze sociale licentie een aanzienlijk langetermijngewicht toevoegen', stelt de president en CEO van het bedrijf, Bill Pincus.

Cerro Hermoso ligt in de zuidelijke Puno, op 60 kilometer van de stad Juliaca en 5 kilometer ten noordwesten van de bevoorradingsstad Santa Lucía. Historische mijnbouw op de locatie leverde ongeveer 750.000 ton koper op.


(Suriname Mirror/Mining.com/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten