donderdag 12 juli 2018

Ontbossing neemt toe in de savanne van Brazilië

De Cerrado is de meest bedreigde bioom in Brazilië, waarschuwen wetenschappers en milieuactivisten

(Bron foto: Gillian Galford/Science Daily)

Ontbossing in de Cerrado, een uitgestrekte beboste savanne grenzend aan de zuidelijke en oostelijke Braziliaanse Amazone, steeg met 9% in 2017 in vergelijking met 2016, volgens satellietgegevens die vorige maand werden vrijgegeven door het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE, Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) in São José dos Campos.

In totaal werd naar schatting 7.408 vierkante kilometer land vrijgemaakt om plaats te maken voor vee- en akkerland. Hoewel het tempo van ontbossing in de Cerrado ver beneden de jaarlijkse niveaus blijft die gedocumenteerd zijn van 2013 tot 2015, waarschuwen wetenschappers en milieuactivisten niettemin , dat de savanne vandaag de meest bedreigde bioom in Brazilië is.

Ter vergelijking, het INPE registreerde 6.947 vierkante kilometer ontbossing in de Amazone in 2017, een daling van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar.

'In de Cerrado hebben we het over een bioom die half zo groot is als de Amazone en de helft van de inheemse vegetatie al heeft verloren', zegt Ane Alencar, wetenschapsdirecteur van het Amazon Environmental Research Institute (IPAM, Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazônia), in Brasilia.

Een aantal factoren staat achter de huidige ontbossingstendensen, waaronder zwakkere milieuregels in de Cerrado dan in de Amazone. Terwijl grondbezitters slechts 20% van hun eigendom in het Amazonewoud mogen 'opruimen', kunnen ze wel 80% van het bos in Cerrado kappen.

Wetenschappers en milieuactivisten waarschuwen ook, dat de handhaving van het milieu in de regio zwak blijft. Het grootste deel van de huidige ontbossing komt door massale landbouwuitbreiding in de noordoostelijke Braziliaanse staten Maranhão, Tocantins, Piauí en Bahia. Veel van het land is daar omgebouwd tot veeweide, maar wetenschappers zeggen dat de krachtige sojaboonindustrie in Brazilië een belangrijke speler is geworden in de ontbossing in de Cerrado.

'Wat we nu zien, is een ander patroon van bezetting', zegt Mercedes Bustamante, een ecoloog aan de Universiteit van Brasilia. 'De ontbossingsgrenzen worden nu aangedreven door sojabonen in een geheel nieuwe regio.'

Het beschermen van bossen, biodiversiteit en waterbronnen in de regio vereist aanvullende actie door Braziliaanse overheden, evenals door bedrijven die landbouwproducten kopen en verkopen, zegt Alencar.

(Suriname Mirror/Nature.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten